ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter dopningsmisstankarna – Bahta bryter tystnaden

Filip Häggberg · 7 Aug 2018
Uppdaterad 7 Aug 2018
Meraf Bahta talar ut.

Meraf Bahta talar ut. Foto: Getty Images


Svenska löparstjärnan Meraf Bahta, 29 år, riskerar en två år lång avstängning för dopningsbrott. Nu uttalar hon sig för första gången själv om händelsen. "Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen", säger Bahta.

klar

Artikellänk är kopierad

Friidrotts-EM i Berlin går av stapeln på allvar i dag. Men den stora snackisen inför mästerskapet har inte handlat om det sportsliga, utan om den två år långa avstängningen som hotar Meraf Bahta.

Anledningen är att den svenska stjärnan gjort tre raka missar i sin vistelserapportering till dopningjägarna.

”Mycket, mycket ledsen”

Nu har Bahta uttalat sig om situtationen för första gången.

– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt.

Tävlar i EM ändå

Friidrottsförbundet har lämnat in en överklagan mot en av Bahtas missar, men den har nu avslagits. Mycket talar alltså för att 29-åringen kommer att stängas av.

– Vi har fortsatt stort förtroende för att hanteringen sker på ett rättssäkert sätt och har respekt för att den måste få ha sin gång, viktigt att inte gå händelserna i förväg, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på förbundet.

Trots hotet om avstängning kommer Bahta tävla som planerat under EM i Berlin. Hon är en stark medaljkandidat i distanserna 5 000 och 10 000 meter.

– Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa, säger Bahta.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro