ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter festivalernas nedlagda sexbrottsmål: "Många vet inte att de kan överklaga"

Linnea Johansson/Johan Wikén · 6 Sep 2017
Uppdaterad 6 Sep 2017
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren, menar att en dom kan få stor betydelse för hur lätt det är för någon som blivit utsatt för sexualbrott att gå vidare.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren, menar att en dom kan få stor betydelse för hur lätt det är för någon som blivit utsatt för sexualbrott att gå vidare. Foto: Brottsofferjouren/Alamy.


Att många sexualbrott på festivaler läggs ner påverkar brottsoffer som inte känner sig trodda, enligt Brottsofferjourens förbundsordförande. Men många vet inte om att man kan överklaga beslutet om att lägga ner en utredning.

klar

Artikellänk är kopierad

Under sommaren har minst 150 sexualbrott anmälts under de 20 festivaler som Metro har granskat. Men när tidningen samtidigt letat efter domar från förra årets festivaler hittar vi bara en handfull. En stor majoritet läggs ner.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren som arbetar med att stötta brottsoffer, tycker inte att det är konstigt att många utredningar inom det här området läggs ner. Brist på vittnen och en identifierad gärningsmän gör ofta att polisen inte har något att arbeta med. Men många brottsoffer tar det hårt.

– Det är ganska naturligt, det blir ett avslut om man får en dom. Om det inte leder fram till en dom så blir man ofta besviken på polisen och rättsväsendet, säger han.

Många brottsoffer kan även få en känsla av att inte bli trodd.

– Det är en ganska vanlig känsla, att polisen trodde inte på mig för det ledde inte till någonting. Men det är mycket, mycket sällsynt att utredningen läggs ner just av den anledningen, säger Sven-Erik Alhem.

Istället är det viktigt att man som brottsoffer förstår den rättsliga gången, menar han. Att man får klart för sig att om åklagaren inte lyckas styrka brott så kan det inte heller leda till åtal och i förlängningen en fällande dom.

– Om målsägaren får klart för sig detta så underlättar det läkningsprocessen lite.

Den som tycker att utredningen lagts ner fast fler utredningsåtgärder hade kunnat göras kan även överklaga beslutet om nedläggning, vilket många som inte känner till, berättar Sven-Erik Alhem.

– Man behöver inte låta sig nöja med ett beslut som går en emot och som man tycker att det är konstigt. Då kan man alltid begära överprövning i en högre instans. Det kostar ingenting.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro