ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter filmen från våldshissen” – boende uppmanas kontakta polis

Aron Andersson · 18 Nov 2014
Uppdaterad 19 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

De boende smygfilmades i hissen. Klippet, som filmades av gruppen Sthlm panda, har visats nära fyra miljoner gånger. Nu uppmanas de som filmats att kontakta polisen.

Metro har tidigare skrivit om videon som visar hur en kille misshandlar en tjej i en hiss. I klippet på Youtube är det bara 1 av totalt 53 medresenärer som reagerar. Men boende i huset som Metro pratat med trodde det handlade om en amatörfilm.

– Jag håller på med film men tror inte att man måste göra det för att ha sett kameran och utrustningen, det var väldigt tydligt och inte diskret på något sätt, sa en av de boende till Metro.

Nu uppmanar fastighetsförvaltaren de boende att ta kontakt med polis.

”Det har kommit till vår kännedom att en grupp ungdomar olovligen filmat i hissarna som sedan lagts ut på sociala medier. Vi har varit i kontakt med polisen angående detta och vill gärna att de hyresgäster som inte uppskattat denna filmning kontaktar oss alternativt polisen direkt”, står det på en lapp som nu sitter uppe i hissen.

Det är Savills Förvaltning AB som står som avsändare på lappen, men de hänvisar frågor vidare till Vasakronan, som äger fastigheten, Skrapan, i Stockholm

– Så vitt jag förstår så har vi fått förfrågningar från de boende i Skrapan som tycker att det är obehagligt och vill att vi ska agera. De har känt sig påhoppade, säger Rebecca Thorell, kommunikationsansvarig för Vasakronan.

Även om förvaltaren varit i kontakt med polis så har händelsen inte anmälts och någon anmälan kommer inte heller att ske.

– Vi är så klart inte superförtjusta att folk olovligen går in och gör vad som helst i våra fastigheter, men rent objektivt är det ett intressant resultat de kommer fram till, säger hon.

Enligt Metros rättsexpert Stefan Wahlberg är det förmodligen inte olagligt att smygfilma boende i en hiss.

– Det finns inget foto- eller filmförbud på platser dit allmänheten har tillträde, även om det är ett trapphus. Ett undantag från detta är dock att man inte får använda fast monterade kameror hur som helst – då kan den så kallade kameraövervakningslagen vara tillämplig.

Däremot är den nya lagen om kränkande fotografering inte tillämplig i det aktuella fallet.

– För att det ska kunna bli kränkande fotografering krävs att det sker ett djupt integritetskränkande. Lagen tar sikte på sexuella situationer. Det finns ingen copyright på ditt ansikte så det du gör på allmän plats får du räkna med att det kan filmas.

Metro kontaktar gruppen Sthlm panda som skapat videon och deras talesperson Konrad Ydhage ber att få återkomma med en kommentar på mejl.

”Vi såg aldrig att det satt någon skylt som sa att man inte fick filma och det var heller inte några problem att komma in i huset. Vi är två kompisar som gör Youtube-klipp och det är många som tackar oss för det vi gör. Vi tycker det är synd att det inte finns en lag för civilkurage i Sverige, om det fanns en skulle vi anmält de som ignorerade misshandeln i hissen.”

►LÄS MER: Vittnen i ”våldshissen”: ”Vi förstod direkt att det var fejk”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro