ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter flera attacker mot EU-migranter – nu ber polisen allmänheten om hjälp

Linnea Carlén · 20 Jun 2015
Uppdaterad 20 Jun 2015

I ett inlägg som just sprids på Facebook vädjar polisen i Kista norr om Stockholm om vittnesmål från personer som kan ha bevittnat attacker mot EU-migranter i området.

klar

Artikellänk är kopierad

Kistapolisens inlägg som under midsommarhelgen började få spridning på Facebook. I det går polisen ut och vädjar om vittnesmål från personer som kan ha bevittnat attacker mot EU-migranter i Kista.
Kistapolisens inlägg som under midsommarhelgen började få spridning på Facebook. I det går polisen ut och vädjar om vittnesmål från personer som kan ha bevittnat attacker mot EU-migranter i Kista.Foto: Montage TT / Facebook Polisen Kista

Vid två olika tillfällen i torsdags greps en person i Kista, misstänkt för hot och misshandel av romska EU-migranter.

I ett inlägg på Kistapolisens Facebook vädjar polisen till alla som bevittnat attacker mot fattiga romer i området att kontakta polisen för att få personen i fråga lagförd för de brott han misstänks ha begått.

”För min del var det tredje gången jag var med och grep personen i fråga för olika sorters brott mot fattiga romer i och kring Kista Galleria. Han har båda gångerna då han har blivit släppt efter de tidigare gripandena inom ungefär ett dygn på nytt gett sig på de här utsatta människorna. Han drivs av egen utsago av en vilja att driva bort dem helt ifrån Kista”, skriver polisen Martin Marmgren i inlägget.

– Det har visat sig att det är viktigt att få vittnesmål som stödjer upp de här målsägarnas berättelser, och där är alla i allmänheten som ser någonting till hjälp, säger Marmgren, som för tillfället befinner sig i Riga, till Metro.

LÄS MER
Man ska ha sprutat tändvätska på tiggare – gick fri och misstänks ha slagit till igen

Stefan Larsson, stationsbefäl vid Polisen i Solna, bekräftar att det rör det sig om en person som varit inblandad i minst två tidigare incidenter och även misstänkts för att ha kastat syra mot en EU-migrant.

– Vi har tydligen svårt med bevisningsläget där eftersom det oftast är ord mot ord. Det är egentligen den här drabbade mot den misstänkte, säger Larsson till Metro.

Därför ber polisen nu personer som har sett vad som har skett att vända sig till dem för att lämna vittnesmål.

– Vi vill att de som har sett något som inte har gett sig till känna tidigare ska ge sig till känna till polisen så att vi kan få lite vittnesmål och binda den här mannen till de här brotten. Sen vet man ju inte om han är aktiv och begår fler brott i framtiden.

LÄS MER
SD-toppen i mejl till hotade tiggarna i Kista: "Ni ska åka hem"

I inlägget uppmanar polisen den som ser någon ”bete sig hotfullt mot en tiggare, rom eller annan utsatt människa” att ringa 112 eller försöka avbryta händelsen.

– Ibland hinner man inte göra så mycket, ibland kanske man ser någonting och så är situationen över och mannen har försvunnit. Då är vi alltid tacksamma om man hör av sig till polisen och berättar om vad man har sett, för då kan vi ofta knyta det till en händelse och då får vi ett vittne som gör det möjligt att lagföra personen i fråga, säger Martin Marmgren.

Finns det några skäl att som privatperson vara rädd för den här personen?

– Det är väldigt svårt att säga. Vi uppmanar aldrig folk att ingripa fysiskt, för det innebär så klart en risk, sen är jag glad att vi har ett samhälle där många faktiskt gör det. Det är upp till var och en, men som myndighet kan vi inte uppmana personer att ingripa.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro