ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter flyktingarnas busstrejk: Vi trivs här i Östersund

Linnea Carlén · 15 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Irene Fregelin, vice ordförande för Röda Korset i Östersund, tillsammans med Syrienflyktingarna som anlände till staden med buss.
Irene Fregelin, vice ordförande för Röda Korset i Östersund, tillsammans med Syrienflyktingarna som anlände till staden med buss.Foto: Privat

De syriska flyktingarna som busstrejkade efter transport till flyktingboendet Grytan utanför Östersund orsakade debatt och stora rubriker. Men rapporteringen var ett missförstånd, enligt flera av dem – som nu trivs med livet i norr.– Jag är ledsen över hur vissa medier framställde situationen. Vi trivs här i Östersund och vill inte åka härifrån, säger Moaweyh Ramily, en av dem som strejkade. 

I media rapporterades det om att de var missnöjda med att ha blivit placerade i en så pass avlägsen ort och utan någonting att säga om saken och de ska ha krävt att bli körda tillbaka till Malmö eller annan storstad

Först efter två dygn i bussen och dialog med Migrationsverket kom de till slut överens om att stanna i Östersund. Händelsen och åsikter om flyktingarnas missnöjdhet, och enligt somliga otacksamhet, vädrades i flertalet medier. I en vilja att förklara hur situationen ser ut i dag och hur hon ser på det som hänt skrev Irene Fregelin, ordförande för Röda Korsets samverkansråd i Östersunds kommun på tisdagen ett blogginlägg under rubriken ”missnöjda asylsökande – en medieanka?”.

– Jag träffade dem när de kom från bussen och de är trevliga, ödmjuka personer. Vi på Röda Korset i Östersund har varit på öppet hus på asylboendet och träffat de här personerna flera gånger och de är väldigt tacksamma, säger Fregelin til Metro och fortsätter:

– Det är så lätt att en liten sak kan blir väldigt stor och sen är det här ett hett ämne när det gäller  flyktingar och sådana saker.

Hon berättar att de börjat komma in samhället de tillsammans skrivit ett brev där de tackar Sverige för att de blivit så väl mottagna och för att de fått en plats där de kan få skydd och där mänskliga rättigheter värnas.

Varför kände du ett behov av att skriva det här inlägget nu?

– Allt hade blivit så stort och negativt. Det har blivit så mycket hat och otäcka kommentarer. Och jag kände att jag vill bemöta det. Vi står för medmänskligt stöd i Röda Korset och jag ville visa att de här personerna är trevliga. Det är inga bråkstakar, säger hon.

Redan 2 januari skrev Östersundsposten/TT att många av de asylsökande syrierna som var med på bussen är rädda för att en felaktig bild har spridits av dem.

Moaweyh Ramily är en av flyktingarna som befann sig på bussen och deltog i strejken. Han var även med och skrev brevet Irene Fregelin nämner. Efter en lång resa från Syrien genom en rad europeiska länder kom han till Malmö och Sverige 25 december.

Han berättar för Metro att han mår bra och trivs i Östersund. Han säger att han har släppt det nu, men att han ändå är besviken på hur händelserna vid Grytan har beskrivits i vissa svenska medier och hur en människor kan ha uppfattat det som hände och deras inställning till boendet.

– Jag är ledsen över hur vissa medier framställde situationen. Vi trivs här i Östersund och vill inte åka härifrån. Det några tidningar skrev stämmer inte, säger han. Ramily förklarar att anledningen till att de inte ville lämna bussen var för att myndigheterna och Migrationsverket ljög för dem. Enligt honom var det själva orsaken till protesterna.

– Vi fick inte veta var vi skulle.Tänk dig själv att någon säger till dig att hoppa in i en buss som sen kör i över 15 timmar och allt du ser är snö men du har ingen aning om var du är på väg. Man blir rädd.

Han tillägger sedan:

– Vi är glada och tacksamma över att ha fått kommit hit och vill inte att någon ska tro någonting annat. Jag vet bara en som vill resa tillbaka till Malmö, och han vill dit för att han har familj där.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro