ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter förlossningen – så påverkas sexlivet

Ana Udovic · 24 Maj 2016
Uppdaterad 25 Maj 2016

Foto: Illustration: Eva Fallström


Att få en bebis är en stor omställning, och även sexlivet kan förändras. Många undrar: När efter en förlossning är det okej att ha sex? Svaret är att det beror på – allt från några timmar efter födsel till flera månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Att ha sex några timmar efter förlossning är kanske inte vanligt, men det händer.

– Känslomässigt kan det vara så att man ganska snabbt efter en förlossning får som en eufori i kroppen, en känsla av lycka som också kan ge en skön tändning eller sexuell lust. Känns det bra att ha sex då så är det bra, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

Sedan kan sex vara så mycket mer än penetration eller omslutande sex.

– Det kan vara bra att vila slidan efter en vaginal förlossning, men jag tror att varje person får känna efter själv. Känns det bra funkar det, säger Åsa Enervik.

En del får bristningar – spricker – vid vaginala förlossningar, och då är det inte konstigt att många helst undviker penetrerande sex. Underlivet kan se annorlunda ut. Åsa Enervik tips är att använda efterundersökningen och tillsammans med barnmorskan titta och prata om eventuell oro. Amningen kan också påverka sexlusten rent hormonellt. Att vara fysiskt nära en bebis ger förhöjda nivåer av lyckohormonet oxytocin och det kan ge en mättnad på fysisk kontakt. Det är bra om partnern är hemma mycket den första tiden. Det ökar förståelsen och man slipper känslan av att vara i två olika världar. Men det finns en stor oro över att sexlivet inte ska komma igång igen – och samtidigt är det svårt att ta upp.

►LÄS MER: Sex saker du borde veta om klitoris

– När vi får barn är det många saker som faller bort, saker som att vi inte hinner eller orkar med att göra. Sexet är bara en del, ändå tänker många att just det ska vara statiskt. En del tänker att det är futtigt att fråga om liggandets framtid mitt i alla andra stora omställningar. Försök att avdramatisera det, ta upp det för samtal, var flexibel och men också öppen och ärlig kring sexet, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU. 

Ibland kommer råd till kvinnor att ”ställa upp” efter förlossningen. Det är inget Pelle Ullholm rekommenderar.

– Vid andra tillfällen är det ovanligt att uppmana någon att ställa upp på sex men tiden efter förlossningen kopplas till en oro att man kan bli lämnad, med en osann bild av män som drivstyrda och som att deras lust vore konstant. Undersökningar visar att separationer är ungefär lika stor i småbarnsfasen som i andra livsfaser, säger han.

►LÄS MER: Här är könssjukdomarna du kan få vid oralsex

– Tänk på att graviditeten varat i nio månader, kvinnan har gått igenom en förlossning, vaginalt eller kejsarsnitt – såklart påverkar det sexualiteten. Det måste få ta tid när vi fått barn, säger Åsa Enervik.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro