ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter hästköttskandalen: Fuskarna anmäldes aldrig

Viktor Bendz · 15 Jul 2013
Uppdaterad 15 Jul 2013
Två personer rider förbi en reklamskylt för en av de leverantörer bakom hästköttsskandalen.

Två personer rider förbi en reklamskylt för en av de leverantörer bakom hästköttsskandalen. Foto: AP


Tre av fyra företag som sagt att de skulle polisanmäla sina leverantörer uppfyllde inte sina löften. Det fjärde ärendet lades ned. Det är resultatet av upprördheten efter hästköttskandalen i februari, skriver svd.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter köttskandalen: Fuskarna kommer undan utan straff 
  Livsmedelsverket tar dna-prover för att ta reda på om företagen talar sanning i innehållsförteckningarna.
Efter köttskandalen: Fuskarna kommer undan utan straff Livsmedelsverket tar dna-prover för att ta reda på om företagen talar sanning i innehållsförteckningarna.Foto: Scanpix

Dafgårds, Findus, Coop och Axfood. Alla skulle anmäla sina leverantörer efter att det avslöjats att de sålde kött från andra djur än vad de skrev i innehållsförteckningen. Livsmedelsverket sa dessutom att de skulle anmäla Findus – men har inte genomfört det. 

– Vi bedömde att de inte låg bakom det här, utan att de själva var utsatta för någon form av bedrägeri. De fakta vi hade vid tillfället gjorde att det kändes alldeles för tunt, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning till TT.

Lathet och oro för utdragna och kostsamma rättsprocesser verkar ligga bakom att få svenska företag gjort anmälningar. Findus franska leverantör Comigel drabbade konsumenter i hela Europa och Findus vd skulle stämma företaget. Så blev det inte.

– Det gick lite snabbt där i början. Vi insåg att det inte var värt tid och pengar på en lång rättsprocess. Comigel har många underleverantörer, det är en lång kedja. Vi har avbrutit samarbetet med dem, säger Annika Mohlin, pressansvarig på Findus, till SvD.

Skulden fanns utomlands och hästköttet hann passera flera led av leverantörer och underleverantörer innan det nådde konsumenterna. En av de stora bovarna är chefen och ägaren för Willy Selten BV, en leverantör som enligt The Guardian behandlat både kött och arbetare på ett miserabelt sätt. Det företaget är nu nedlagt och chefen gripen. I Storbritannien har flera razzior gjorts mot flera slakterier.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro