ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter hen” – nu kommer ”hán”

Tomas Lundin · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016
Skolardustigur i Reykjavik målades i regnbågsfärger under pride i den isländska huvudstaden förra året.

Skolardustigur i Reykjavik målades i regnbågsfärger under pride i den isländska huvudstaden förra året. Foto: All Over Press


Den svenska debatten har inspirerat islänningar att utveckla ett könsneutralt pronomen. Snart börjar hán” läras ut på universitet i Reykjavik.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige har debatten om könsneutrala personliga pronomen rasat under några år. Både språkvårdare och HBTQ-aktivister har förordat användandet av ”hen” i lägen där man av olika skäl inte kan eller bör benämna en person utifrån dess kön. 

► LÄS MER: Forskare: Därför upprör ord som ”hen” Och den svenska ”hen”-debatten har gett ringar på vattnet, skriver Språktidningen. I Norge har ”hen” börjat användas som könsneutralt pronomen precis som i Sverige och den danska motsvarigheten ”høn” har nått viss framgång. 

Nu är det Islands tur. Inom hbtq-kretsar har det neutrala ”hán” blivit ett vanligt alternativ till könsmarkörerna ”hann” och ”hún”. 

Än så länge har formen inte nått någon stor spridning bland islänningarna, men i och med att språkprofessorn Eiríkur Rögnvaldsson under våren börjar ta upp formen när han undervisar i isländsk grammatik kan det få vidare spridning, skriver Språktidningen.► LÄS MER: Universitet får hen-toalett med magasin och nagellack

Det finns också de som tycker att ”hán” har en för maskulin framtoning och har förespråkat ord som ”há”, hú och ”hé” i stället.

I många länder är debatten helt onödig. Så många som två tredjedelar av alla språk i världen använder ord som motsvarar ”hen”, enligt forskning från Uppsala universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro