ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter heta diskussioner – nu avtäcks snippmålningen”

Linnea Carlén · 17 Mar 2015
Uppdaterad 17 Mar 2015
Under sportlovsveckan plockade snickare ner den vita väggen så att lärare skulle få titta på väggmålningen. Den har nu plockats ner för gott och målningen uppges nu bli ett permanent konstinslag, som alla på högstadieskolan att ta del av.

Under sportlovsveckan plockade snickare ner den vita väggen så att lärare skulle få titta på väggmålningen. Den har nu plockats ner för gott och målningen uppges nu bli ett permanent konstinslag, som alla på högstadieskolan att ta del av. Foto: SVT Sörmland


Efter en rad turer har den omdiskuterade snippmålningen” nu avtäckts på den nya högstadieskolan i Nyköping.

klar

Artikellänk är kopierad

Det minst sagt omstridda konstverket ”Övermålning” föreställande ett kvinnligt könsorgan har länge varit föremål för heta diskussioner.

Sedan januari 2014, då Södermanlands Nyheter började rapporteras om konstnären Carolina Falkholts grafittimålning på den nya högstadieskolan Alpha i Nyköping, har kommunledningen och politikerna varit emot att skolan själv skulle besluta om målningens varande eller icke varande. Redan i fredags kom beslutet, som sedan offentiliggjordes på måndagseftermiddagen. Då monterades den vita vägg som täckt för målningen ner.

– Många har velat få bort väggen, och nu får man verkligen det. Det är en stor lättnad, säger Elin Gustavsson, som går i åttonde klass och sitter med i elevrådet, till Södermanlands Nyheter.

Lärare passade på att kolla snippmålning – när eleverna hade lov

Elevrådskollegan Gustaf Jubenius går i sjunde klass intervjuas även han av tidningen:

– Jag säger detsamma, många tycker det är anyggare att kunna se målningen i stället för en vit vägg, säger han.

Rektorn på skolan har tillsammans med elevrådet enats om att tavlan ska få vara kvar på samma plats och tillhöra skolans permanenta konstverk.

– Det känns skönt och bra. Nu är det här gjort, och vi kan gå vidare, säger rekor Harke Steenbergen lättad till Södermanlands Nyheter.

Under gårdagens avtäckning av målningen twittrade Steenbergen även ut en bild på målningen:

Klockan 16 ”skypade” Carolina Falkholt med eleverna som då kunde ställa frågor direkt till konstnären.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro