ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter historiska domen: Fritt fram att jaga fildelare

Gustaf Eriksson · 21 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012
Efter HD-domen: Fritt fram att jaga fildelare   The Pirate Bay är en av de mest kända fildelningssajterna.

Efter HD-domen: Fritt fram att jaga fildelare The Pirate Bay är en av de mest kända fildelningssajterna. Foto: Scanpix


Högsta domstolen tvingar internetoperatören Ephone att lämna ut kunduppgifter till en bokpirat. Nu kommer jakten på illegala fildelare att trappas upp. – Vi kan börja använda lagstiftningen igen, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagsmorgonen kom den historiska Ipred-domen från Högsta domstolen, HD. Den slår fast att internetoperatören Ephone tvingas lämna ut ip-adressen till en kund som misstänks ha gjort e-böcker tillgängliga för nedladdning utan tillstånd.

Domen innebär att jakten på filderare kommer trappas upp, enligt Sanna Wolk, docent i juridik vid Uppsala universitet och expert på upphovsrätt. – Fler kommer att kontakta internetleverantörer för att få ut uppgifter, har hon sagt till Metro. 

Wolk får medhåll av juristen Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån.  – Nu kan vi börja använda lagstiftningen igen. I avvaktan på HD:s dom har alla andra mål som lämnats in till domstolarna lagts vilande. Lever de illegala fildelarna farligare nu? – Möjligheten för rättighetsinnehavarna att agera har förbättrats efter HD:s dom. Intrång på nätet ska behandlas på samma sätt som intrång i den fysiska världen. Men det går inte agera mot personer om man inte vet vilka de är. Nu får vi möjlighet att ta reda på vilka det är som ligger bakom, säger Sara Lindbäck. Piratpartiet rasar mot domen. Partiledaren Anna Troberg menar att den ger företag rätt att leka polis. Justitiedepartementet har räknat med att omkring 800 ip-adresser om året skulle begäras ut efter domen. Rättighetsalliansen driver i nuläget endast ett ärende, som gäller den nu insomnade fildelningssajten Swetorrents.org. Hovrätten har dömt operatören Telia Sonera att lämna ut kunduppgifter till personen som drev sajten, men domen har överklagats till HD.– Beslutet innebär att upphovsrättsindustrin med Högsta domstolens goda minne nu kan börja leka polis och skicka utpressningsbrev till de omkring 2 miljoner fildelare som finns i Sverige. Det är en orimlig och rättsosäker situation som tydligt pekar påett akut behov av att reformera upphovsrätten, säger Anna Troberg i ett pressmeddelande. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro