ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter hjärntumören fick hon klara skolan utan stöd

Erik Paulsson Rönnbeck · 4 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014
Sofi Lindquist fick inget särskild stöd efter operationen för hjärntumören.

Sofi Lindquist fick inget särskild stöd efter operationen för hjärntumören. Foto:  Fredrik Persson / TT


Sofi Lindqvist överlevde hjärntumören som sjuåring – men när hon återvände till skolan hade strålbehandlingen skadat minnet. Och rektorn svarade att det inte fanns pengar till särskilt stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter operationen och den månadslånga strålbehandlingen kunde Sofi Lindqvist komma tillbaka till klasskompisarna i Örnsköldsvik och hennes första skolår. Familjen firade att den plommonstora tumören var borta, men efter några månader upptäckte lärarna att strålningen hade skadat hennes minne.

– Det fungerade inte när läraren försökte förklara för mig. Jag kunde läsa första kapitlet i en bok, och nästa dag när jag skulle fortsätta på ett nytt kapitel hade jag glömt bort hälften av det jag läst.

Sofis föräldrar insåg att hon behövde hjälp och tog kontakt med rektorn. Svaret blev att det saknades pengar till att ge henne särskilt stöd. Tack vare en snäll lärare som tog sig an att hjälpa Sofi utanför arbetstiden kunde hon klara sig genom grundskolan. 

– Hon var ett stort stöd, henne hyllar jag otroligt mycket.

Gymnasiet blev en vändpunkt. Ledningen engagerade sig i hennes situation och anpassade undervisningen. Men Sofi, som hunnit fylla 23, säger att många grundläggande kunskaper fortfarande saknas och att hon inte har hunnit ta igen de förlorade åren.

– Jag har svårt att stava till vissa ord, kan inte gångertabellen utantill och har även svårt med plus och minus. Det hade varit annorlunda om jag fått stödet. Då hade jag kunnat mycket mer och kanske ha klarat gymnasiet bättre, det tror jag definitivt.

En form av hjärnskada

Barncancerfonden vill att myndigheterna inför en särskild diagnos för barn som har överlevt en hjärntumör, liknande den som finns för personer med ADHD och Aspergers syndrom.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbeck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro