ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter kaoset i Svenska Akademien – nu väljs två nya ledamöter in

Alexandra Andersson · 5 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018
Svenska Akademien har valt in två nya ledamöter.

Svenska Akademien har valt in två nya ledamöter. Foto: TT


Det har varit ett minst sagt tumultartat år för Svenska Akademien. Nu avslöjas namnen på de två nya ledamöterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Avhoppade ledamöter, en bortröstad ständig sekreterare, och ett inställt nobelpris i litteratur – efter DN:s avslöjande om Jean-Claude Arnault där 18 kvinnor berättar om hur kulturprofilen utsatt dem för sexuella trakasserier, har ett kaotiskt år följt för Svenska Akademien.

LÄS MER
Svenska Akademien: Inget Nobelpris i litteratur 2018

Under fredagen gick Akademien ut med namnen på de två nya ledamöterna: juristen Eric M. Runesson och poeten och författaren Jila Mossad.

Tillträder i december

58-åriga Eric M. Runesson har varit verksam som advokat och professor i Lund och Stockholm, och är sedan en månad tillbaka justitieråd i Högsta domstolen. Under våren agerade även Runesson som medlare i diskussionerna mellan ledamöterna samt med hovet och Nobelstiftelsen. Han efterträder Lotta Lotass på stol 1.

70-åriga Jila Mossad växte upp i Teheran, och kom till Sverige 1986. Hon har givit ut romaner och flera diktsamlingar på både persiska och svenska, senast “Vad jag saknades här”. Mossad efterträder Kerstin Ekman på stol 15.

De två nya ledamöterna kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Kungen: ”Positivt”

Beslutet om ledamöterna togs under Svenska Akademiens sammankomst på torsdagskvällen, och godkändes av kungen morgonen därpå.

”Invalet av två nya ledamöter är positivt. Det är min förhoppning att Svenska Akademien därigenom ges möjlighet att fortsätta återuppbygga förtroendet för institutionen och att Akademien nu kan fortsätta sitt viktiga arbete.”, säger kungen i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro