ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter kritiken - utländska valobservatörer granskar svenska valet

Filip Joelsson · 9 Sep 2018
Uppdaterad 9 Sep 2018
Observatörerna ska bland annat titta närmare på valsedlarnas placering i vallokalerna.

Observatörerna ska bland annat titta närmare på valsedlarnas placering i vallokalerna. Foto: TT


För första gången i svensk valhistoria övervakas valet av två observatörer från organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE. Bland annat ska de se över att valhemligheten i lokalerna garanteras.

klar

Artikellänk är kopierad

Observatörernas uppgifter innefattar bland annat att titta närmare på hur valkampanjerna har finansierats och hur valsedlar och skärmar placeras i vallokalerna.

Orsaken till observatörernas närvaro har dels att göra med att Sverige tidigare kritiserats av EU-kommisionen för att inte erbjuda tillräcklig insyn i partiernas bidrag, men också för att utländska bedömare kritiserat det faktum att valsedlarna i svenska vallokaler ligger för öppet, skriver Dagens Nyheter.

Att inte skymma valsedlarna tillräckligt kan leda till att valhemligheten inte kan garanteras.

– Det är en av de saker vi ska titta på. Vi vill gå igenom regelverket för detta, säger OSSE:s presstalesperson Thomas Rymer, till DN.

Två förslag diskuteras om hur man ska komma till bukt med problemet. Ett är att den svenska staten ska köpa in nya valbås där valsedlarna får plats, ett annat att skärmar sätts upp runt de ställ med valsedlar som finns i dag.

Regeringens förhoppning är att man kommit fram med en godtagbar lösning innan EU-valet nästa år, enligt DN.

Redan vid valet 2010 skickades ett team från OSSE till Sverige för att se om det då fanns behov av stöd. Men det är först nu som man ansett att organisationen behövs.

pil
Tre tillfällen av misstänkt valfusk i årets valrörelse

SD-valsedlar saknades:

Med några veckor kvar till valet började ett inlägg att spridas på Facebook med information om att SD-valsedlar saknades vid stadshuset i Falkenberg, där man kunde förtidsrösta. Det skulle visa sig att påståendet delvis stämde. Blanka valsedlar från SD fanns på plats, men valsedlarna för personval saknades.

Valnämnden i Falkenberg förklarade för Viralgranskaren att det begåtts ett misstag när de ansvariga flyttade valsedlarna från ett bord till ett annat.

S spred falsk information på arabiska

Socialdemokraterna i Sävsjö publicerade i slutet av augusti ett inlägg på Facebook med falsk information om M och SD – på arabiska.

I inlägget, som läsarna uppmanades att sprida, stod det bland annat att M och SD försöker ”så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar” samt att Moderaterna ”vill stänga alla moskéer”.

S-politikern som publicerade inlägget fick snart lämna sin kandidatur, och statsminister Stefan Löfven var starkt kritisk till Facebook-inlägget.

Miljöpartist lovade röster i utbyte mot moskéBara några dagar innan valet avslöjade Uppdrag Granskning att den lokala MP-politkern Ali Khalil i Botkyrka erbjudit motståndarna i Moderaterna tusentals röster om de lovade att bevilja bygglov för en moské. Efter  avslöjandet avgick Khalil från alla politiska uppdrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro