ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter kritiken: Resejätten slopar resor till Seaworld

Gustaf Larsson · 30 Jul 2018
Uppdaterad 30 Jul 2018
Ving slopar resor till bland annat Seaworld.

Ving slopar resor till bland annat Seaworld. Foto: IBL


Trots kritik riktat mot djurparken Seaworld väljer miljontals turister att åka dit varje år. Nu slutar flera resebolag, bland annat svenska Ving, att anordna resor till platser där späckhuggare är i fångenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Resebolaget Thomas Cook Group, där svenska Ving ingår, har infört en policy gällande utflyktsmål där man besöker djur. Ett steg i detta blev att ta bort resor till den kritiserade akvarieparken Seaworld, dit många åker för att beskåda späckhuggare i fångenskap.

”Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen”, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving/Thomas Cook Northern Europe, i ett pressmeddelande.

Förutom Seaworld kommer Thomas Cook Group även att bojkotta resor till Loro Parque. Beslutet, säger företaget, grundar sig i både kritik från kunder, samt forskning.

”Det här var inget beslut som vi såg lätt på. Vi har aktivt samarbetat med en rad djurhållningsexperter de senaste 18 månaderna och tagit del av de vetenskapliga bevis som de har försett oss med”, skriver Thomas Cooks koncernchef Peter Frankhauser i ett blogginlägg.

Djurens Rätt hyllar beslutet

Kritiken mot Seaworlds hanterande av späckhuggare tog fart efter den omdebatterade dokumentären ”Blackfish” från 2013. Enligt Djurrättsorganisationen PETA ska minst 40 späckhuggare och ett dussintal delfiner dött på Seaworld efter kallbrand, hjärt- och kärlsjukdomar och kroppsliga skador, uppger Expressen.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, hyllar resebolagets beslut och menar att kunskapen om späckhuggare är större i dag än tidigare.

”Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag”, säger hon i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro