ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter lagändringen – nu ökar andrahandsuthyrningen i Stockholm

Clarence Frenker · 4 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

Fler andrahandsbostäder men högre hyror. Det är resultatet efter att nya regler gjort det lättare att hyra ut sin bostadsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sandra Bäckman hyr i andra hand.
Sandra Bäckman hyr i andra hand.Foto: LOTTA BERGSETH

I februari i år ändrades regelverket som skulle göra det lättare att hyra ut sin bostadsrätt.

Nu har mängden andrahandsbostäder i Stockholm ökat med 21 procent, visar en sammanställning av statistik från Blocket som Stockholms Handelskammare låtit göra.

– Det är en väldigt kraftig ökning. Vi har trott mycket på den här reformen och att det skulle gå så här snabbt och få det här resultatet är mycket positivt, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

Med den nya lagen kan uthyraren bland annat ta betalt för ränteutgifter, drift och andra omkostnader. Det har, enligt Stockholms Handelskammare, bidragit till att allt fler vill hyra ut.

– Vi har undersökt det här och vi visste att det fanns vad man skulle kunna kalla luft i marknaden. Att det fanns människor som var villiga att hyra ut om regelverket förenklades om man också fick ta ut hyra som bättre täcker kostnaderna, säger Maria Rankka.

– Sedan är det inte lösningen på de stora problemen på bostadsmarknaden. Där handlar det om att vi måste bygga mer och få en fungerande förstahandshyresmarknad, säger hon.

Samtidigt som andrahandsutbudet ökat har också hyrorna stigit. En etta har i genomsnitt blivit 16 procent dyrare och en fyrarummare har stigit med 8 procent, visar siffrorna.

– Det visar att det är ett väldigt stort underskott av lägenheter att hyra. Rent logiskt borde priserna gå ned när antalet lägenheter ökar för att hålla en balans mellan efterfrågan och utbud. Men efterfrågan är så mycket större så att när utbudet ökar ökar även priserna, säger Robin Suwe, affärsområdeschef på Blocket bostad.

LÄS OCKSÅ: Högre hyror ska ge 20 000 nya hem

SE ÄVEN: Kolumn: Så löser vi bostadsbristen

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro