ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter megabränderna: Så här blir du brandman

Gustaf Larsson · 11 Sep 2018
Uppdaterad 12 Sep 2018
Per Hulling utbildar nästa generations brandmän.

Per Hulling utbildar nästa generations brandmän. Foto: Privat/IBL


Under sommaren härjade några av de största bränderna någonsin i Sverige. Nu vill MSB att fler ska utbilda sig inom räddningstjänsten. "Lokalt är det brist på brandmän i dag, säger MSB:s Per Hulling till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har aldrig, i modern tid, brunnit lika mycket i Sverige som sommaren 2018. På flera håll runt om i landet behövs det nu utbildas fler brandmän. Det menar Per Hulling som är verksamhetsansvarig för utveckling och kursdesign på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det finns räddningstjänster som har svårt att rekrytera, särskilt på deltidssidan. Så lokalt är det brist på brandmän i dag, säger han till Metro.

MSB erbjuder utbildningar för såväl deltid– som heltidsbrandmän. De som vill studera till det sistnämnda går den tvååriga utbildningen skydd mot olyckor, medan deltidsstudenterna läser en sex veckor lång grundutbildning.

– Det är ganska komplexa utbildningar där man utsätts för realistiska situationer. När vi till exempel utbildar och övar trafikolyckor sätter vi upp så verkliga situationer som möjligt, med riktiga fordon och markörer, fortsätter Per Hulling.

Stresstålighet är viktig egenskap

För att komma in på utbildningen måste man, utöver grundläggande krav, även vara simkunnig och klara ett rullbandstest. Men den fysiska förmågan är inte den viktigaste, menar Hulling.

– Vi har studerat vilka egenskaper som värdesätts hos bra brandmän, och där kan vi se att den fysiska förmågan är långt ifrån den viktigaste egenskapen att inneha. De viktigaste egenskaperna är snarare att vara bra på lagspel, ha en god empatiförmåga och att kunna hantera stress, säger han och fortsätter:

– Sen är det viktigt att man har en grundförståelse för hur bränder fungerar. Hur de startar, hur de sprids och varför de beter sig som de gör. Både för ens egen säkerhet, men också för att lära sig vad som är taktiskt riktigt vid en brand.

Men brandmannayrket handlar inte bara om att släcka bränder. Långt ifrån, förklarar Hulling.

– Som brandman får man ofta rycka ut på sjukvårdslarm i väntan på ambulans. Trafikolyckor är till exempel vanligare än bränder. När man är närmast tillgängliga resurs och har avtal med landstinget kan man åka ut och göra en livräddande insats.

Tror du att sommarens bränder kan öka antalet sökande till era utbildningar?

– Jag hoppas att folk vill engagera sig och bli verksamma, men det är för tidigt att säga än så länge. Det öppnar en antagningsomgång nu den 15 september, då får vi se hur söktrycket utvecklar sig.

pil
Det här ska du uppfylla för att läsa till brandman

Rullbandstest

Rullbandstestet är en typ av konditionstest som man skickar in med sin ansökan.

Simkunnighet

Du måste även visa upp ett intyg på att du är simkunnig.

Körkort

Det krävs B-körkort för att ansöka till utbildningen

Fullt frisk

Du måste vara fri från sjukdom som försvårar möjligheten att klara till exempel rök- och kemdykning. Exempel på sådana är astma, diabetes, lung- eller hjärtsjukdomar.

Källa: Källa: MSB

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro