ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter #metoo-kampanjen – fler samtal till Kvinnofridslinjen

Hugo Ewald · 5 Nov 2017
Uppdaterad 5 Nov 2017
"Vi vet att våldet finns här, vi vet väldigt mycket om våldet."

"Vi vet att våldet finns här, vi vet väldigt mycket om våldet." Foto: IBL/Alamy


Kampanjen där kvinnor berättat om sexuella övergrepp och trakasserier, #metoo, har inte bara gjort ett stort intryck i sociala medier. Kampanjen har också lett till att fler hör av sig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Det rapporterar Sveriges radios Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Kampanjen #metoo, där kvinnor över hela världen delat med sig av sina berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp, har fått ett stort genomslag på sociala medier och lett till att flera män med maktpositioner förlorat sina arbeten efter att anklagelser riktats mot dem.

Men kampanjen har också lett till att fler personer hört av sig till Kvinnofridslinjen, som är en nationell stödtelefon för utsatta kvinnor. Det rapporterar Sveriges radios Ekot. Till Ekot säger Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid att även sett en ändring i vad det är för sorts samtal som kommer in.

– Det är många kvinnor som ringer och berättar om saker som har hänt längre tillbaka i tiden, det tror jag är en effekt här att man plötsligt kommer ihåg eller saker som man möjligen förträngt dyker upp, och då tror jag det är jätteviktigt att man ringer till telefonen.

Enligt Heimer har mediebevakning lett till en ökad medvetenhet och att fler kvinnor söker hjälp, men samtidigt innebär mediebevakningen om brister i myndigheters arbete att utsatta kan tappa tron på att man kan få hjälp, enligt Heimer.

Heimer säger till Ekot att man idag är medveten om att det är vanligt med sexuella trakasserier och övergrepp, och att man nu måste arbeta med hur man ska komma till bukt med problemet.

– Det är dit vi har kommit nu i Sverige, säger Gun Heimer. Vi vet att våldet finns här, vi vet väldigt mycket om våldet, vi är världens mest jämställda land, trots allt, och då måste vi verkligen nå ut till de utsatta människorna. Men jag tror också att man måste ändra fokus på forskningen, man måste kanske fortsätta titta på individplanet och på hur gärningsmännen ser ut. Det är också ganska intressant, för det vet vi väldigt lite om.

pil
Fakta: Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor, deras anhöriga och vänner. Linjen är öppen dygnet runt och det är gratis att ringa till den, samtal syns heller inte på telefonräkningen och du kan vara anonym.

Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrids kliniska enhet vid Akademiska sjukhuset, på uppdrag av regeringen.

Numret till Kvinnofridslinjen är 020-50 50 50

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro