ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Metros artikel: Nu skärper sig Apoteket

John Lindblom · 30 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Fel medicinstyrka är ofta orsak till lex Mariafall. Nu skärper Apoteket rutinerna.

Apoteket AB skärper nu sina rutiner för att få ner antalet felexpedieringar bland kunderna. Ett nytt kontrollsystem för rätt styrka på medicinen ska eliminera en stor del av de tusentals expedie-ringsmisstag som kunderna drabbas av varje år. – Många lex Maria-fall om felexpedierad medicin gäller just felexpedierad styrka. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Margit Calner på Socialstyrelsens tillsynsenhet. Det var i måndags som Metro kunde berätta om ytterligare en kraftig ökning av rapporterade felexpedieringar hos Apoteken runt om i landet.

62 LEX MARIA-FALLEN 13 400 inrapporterade fall, eller nästan 40 om dagen 2005, där cirka 130 bedömdes som allvarliga och 62 blev lex Maria-ärenden. Bland de 62 Lex Maria-fallen i fjol märks flera fall av för låg eller för hög styrka som sedan ledde till försämrat hälsotillstånd eller akut vård på sjukhus för patienten. För låg styrka av krampmedicin hos ett barn samt för låg styrka av ett depressionspreparat till en vuxen kvinna ledde till erinran i båda fallen för de apoteks-anställda som expedierade preparaten.

AKUT TILL SJUKHUS I det första fallet handlade det om akut färd till sjukhus. Dock ej livshotande. I ett pressmeddelande i går meddelade Apoteket att man även sedan tidigare infört ett streckkodssystem som ska bekräfta att personalen först och främst plockat ut rätt sorts medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro