ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Metros avslöjande – Jehovas vittnen fortsätter med filmvisning

Jesper Lindqvist · 24 Jul 2019
Uppdaterad 24 Jul 2019
Efter Metros avslöjande dömdes en företrädare för Jehovas vittnen i tingsrätten till böter.

Foto: David Peterson/Metro


Trots att man fällts i tingsrätten fortsätter Jehovas vittnen att visa filmer som inte granskats av Statens medieråd. I väntan på besked om prövningstillstånd i hovrätten gör samfundet en annorlunda tolkning av domen från tidigare i år.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Jehovas vittnen fortsätter visa icke-granskade filmer.

Vem: Jehovas vittnen.

Var: Filmvisning har tidigare skett på samfundets stormöten i Stockholm.

Hur: Jehovas vittnen visar bland annat tecknade filmer där barn och vuxna samtalar om samfundets grundläggande tro.

När: Filmerna kommer fortsätta visas på kommande stormöten.

Varför: ”Vi tror inte att det var lagstiftarens avsikt att religiösa undervisningsvideoklipp som visas i samband med religiösa sammankomster ska klassificeras”, säger Dag-Erik Kristoffersen, presstalesperson för Jehovas vittnen i Skandinavien, till SVT.

Under sommaren i fjol publicerade Metro en granskning av Jehovas vittnen.

Det religiösa samfundet anordnade i början av juli ett stormöte på Stockholmsmässan, där närmare 8 000 personer hade samlats. Som en del av mötet anordnade man bland annat filmvisning som riktade sig till samfundets yngre medlemmar.

Där fanns till exempel tecknad film som visade hur man inom Jehovas vittne ser på homosexualitet. En dotter berättar för sin mamma att hennes lärare sagt att det viktigaste är att man älskar varandra, oavsett kön. Mammans svar blir att alla tänker olika, men att de själva måste följa Jehovas regler (som inte tillåter homosexualitet).

LÄS MER
Jehovas vittnen åtalas för filmvisning efter Metros avslöjande

En annan film visar hur en liten pojken handskas med rädslan för Harmageddon, som Jehovas vittnen ser som den slutgiltiga striden mellan gud och dem som vägrat underordna sig guds styre.

Evenemanget var öppet för allmänheten och filmerna visades för barn under 15 år. Enligt Statens medieråd måste sådana filmer, enligt lag, granskas innan visning för att få en eventuell åldersgräns. När Metros avslöjande publicerades stod det sedermera klart att någon sådan bedömning inte hade gjorts, varpå polisen inledde en förundersökning mot en av samfundets företrädare.

LÄS MER
Demonstrant lättad över Jehova-domen: "Det här är stort"

Gör en annan tolkning av domen

I december valde åklagaren i målet att väcka åtal mot företrädaren, och i mars tidigare i år inleddes rättegången. Domen för den 64-årige mannen blev dagsböter på 43 000 kronor, något som åklagaren Lisa dos Santos var nöjd med.

– Vi har en lagstiftning som reglerar vad som gäller man ska visa film vid allmänna sammankomster. Den gäller framför allt när man visar filmer för barn, den här lagstiftningen finns till för att skydda barn mot skadligt innehåll, sade hon då till Metro.

LÄS MER
Jehovas vittnen överklagar domen – “påverkar alla troende i Sverige

Jehovas vittnen valde dock att överklaga domen, och i väntan på besked om prövningstillstånd i Hovrätten väljer nu samfundet att fortsätta visa sina filmer under kommande stormöten. För SVT berättar presstalespersonen Dag-Erik Kristoffersen att de gör en annan tolkning av domen.

– I domstolen framgick det tydligt att Statens medieråd inte hade kännedom om att något religiöst trossamfund sänt in filmer för förhandsgranskning. Därför har tingsrättens beslut överklagats. För sammankomsterna det här året har vi gått längre än vad som krävs, och registrerat ett utgivningsbevis från Myndigheten för press, radio och tv, säger han i en skriftlig kommentar.

”Ideologiskt avskärmade”

Metro har tidigare pratat med Peter Åkerbäck, som i många år har forskat om Jehovas vittnen. I samband med rättegången menade han att samfundet sannolikt inte skulle förlora något större antal medlemmar till följd av den rättsliga processen.

– Den här typen av grupper har en tendens att hålla samman när de på något sätt granskas av samhället. Det gäller inte minst för Jehovas vittnen. Deras medlemmar är vad man kan kalla ”ideologiskt avskärmade”, vilket innebär att deras ideologiska övertygelse hålls intakt, oavsett hur samhället förändras, sade Peter Åkerbäck då.

LÄS MER
Jehovas vittnen får fortsätta hyra Stockholmsmässan

Att det just är filmvisning som hade hamnat i fokus var inte heller någon överraskning, enligt Peter Åkerbäck.

– Fram till för 15 år sedan var det en rörelse som fortfarande förlitade sig på medlemsmöten och egna tidningar. Men tittar man på deras hemsida nu kryllar det av material. Man var sena med att digitalisera sin kommunikation, men när den processen väl inleddes gick det i rekordfart. Det här är deras nya sätt att få medlemmarna att ta till sig budskapen.

pil
Jehovas vittnen

Drygt åtta miljoner medlemmar över hela världen, fördelade i 240 länder. I Sverige finns cirka 22 000 aktiva medlemmar i 310 församlingar.

Är det enda religiösa samfundet som har nekats statsbidrag. 2017 sade regeringen nej med motiveringen att samfundet uppmanar sina medlemmarna att inte ta emot blodtransfusioner för minderåriga.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro