ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Metros avslöjande om Jehovas vittnen: Polisen inleder förundersökning om hets mot folkgrupp

David Peterson · 5 Jul 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018
Jehovas vittnen kan portas från Stockholmsmässan efter otillåten filmvisning.

Jehovas vittnen kan portas från Stockholmsmässan efter otillåten filmvisning. Foto: Wikimedia Commons/David Peterson


På en sammankomst i Stockholmsmässan visade Jehovas vittnen filmer med anti-hbtq-budskap. Nu har polisen startat en förundersökning om bland annat misstänkt hets mot folkgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

I söndags visade Jehovas vittnen flera filmer under sin sammankomst på Stockholmsmässan, som delägs av Stockholms Stad. I en av filmerna tas starkt avstånd från hbtq-personer. Totalt var det omkring 8 000 personer i publiken under evenemanget, hundratals av dem var barn.

Enligt Statens medieråd, som har i uppdrag att fastställa åldersgränser för film som ska visas för barn under 15 år, uppfyllde evenemanget kriterierna för en ”allmän sammankomst” och filmerna skulle därför enligt lag ha fått en åldersgräns fastställd av myndigheten.

Men filmerna skickades aldrig in till Statens medieråd och i helgen inkom en polisanmälan om händelsen. Polisen bekräftar nu att de har inlett en förundersökning.

Två brottsmisstankar

– Det handlar om filmerna som har visats och vi utreder två misstänkta brott. Både det att visa film för barn under 15 år men också misstänkt hets mot folkgrupp gällande en film som ska ha handlat om hbtq-frågor, säger Sara Isaksson, utredare på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Just nu håller polisen på med att samla in bevisning och information om vad som hänt. Bland annat vill polisen få tag i filmen som handlade om hbtq-frågor.

– Det spelar stor roll vad det är för innehåll i filmen och man ska kunna konstatera att det finns en missaktning mot homosexuella, säger Sara Isaksson.

Redan den 22 maj skickade Statens medieråd ett mejl till Stockholmspolisen där de skrev att de misstänkte att det skulle ske lagöverträdelser under evenemanget. Sara Isaksson kan inte svara på varför polisen inte reagerade på tipset.

– Det är svårt att svara på vad man fattat för beslut där, säger hon.

I helgen har Jehovas vittnen en ny sammankomst i Malmö med samma program som i Stockholm.

Kan portas från mässan

De senaste fyra åren har Jehovas vittnen haft sin årliga sammankomst på Stockholmsmässan. Men helgens evenemang kan ha varit det sista.

– Det ska inte förekomma någon verksamhet på Stockholmsmässan som inte är förenlig med lagstiftning. Om det har gjort det så är det beklagligt, säger Thomas Andersson som är vice vd på Stockholms Stadshus AB.

Kommer Jehovas vittnen få boka Stockholmsmässan igen?

– Det får inte förekomma verksamheter som bryter mot lagen på mässan. Vi får se vad utredningen visar, säger Thomas Andersson.

pil
Jehovas vittnen

Drygt åtta miljoner medlemmar över hela världen.I Sverige finns cirka 22 000 aktiva medlemmar i 310 församlingar.

Är det enda religiös samfundet som har nekats statsbidrag. 2017 sade regeringen nej med motiveringen att samfundet uppmanar sina medlemmarna att inte ta emot blodtransfusioner för minderåriga.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro