ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Metros granskning – Jehovas vittne fälls för brott

Anton Gustafsson · 3 Apr 2019
Uppdaterad 3 Apr 2019
Tusentals människor såg filmerna.

Tusentals människor såg filmerna. Foto: Foto: Metro.


Jehovas vittne fälls för brott efter Metros granskning av samfundet. En person inom organisationen döms till dagsböter på totalt 43 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

En man som företräder Jehovas vittnen döms för brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt.

Det var i somras som Metro avslöjade att Jehovas vittnen kunde ha begått lagbrott under en av sina sammankomster. Samfundet har i strid med lagen struntat i att söka tillstånd från Statens medieråd för att visa filmer under sina offentliga sammankomster.

Visades för barn

I de välproducerade filmer från samfundets styrande krets i USA visas till exempel hur en kvinna tar starkt avstånd från en manifestation för hbtq-personer. En annan film visar hur en liten pojken handskas med rädslan för harmageddon, som Jehovas vittnen ser som den slutgiltiga striden mellan gud och dem som vägrat underordna sig guds styre.

Publiken på sammankomsten bestod av folk i alla åldrar. Det aktuella brottet handlar om att den som vill visa film på en mötesplats som är öppen för allmänheten måste söka tillstånd från Statens medieråd. Myndigheten hade tidigare uppmärksammat polisen på att organisatörerna till sammankomsten inte sökt tillstånd för att visa filmerna.

Nu ska döms en företrädare för Jehovas vittnen till totalt 43 000 kronor i dagsböter. Utöver det ska en summa även betalas in till brottsofferfonden.

Kände inte till lagen

Den dömde företrädaren för Jehovas vittnen nekar till brott då han säger att han inte visste om att det var lag på att granska filmerna för åldersbestämning innan visning på offentlig plats eller allmän tillställning. Företrädaren för Jehovas vittnen hävdar även att en fällande dom skulle kränka hans yttrande- och religionsfrihet. Han tycker även att en fällande dom skulle innebära diskriminering på grund av hans religiösa trosuppfattning.

Jehovas vittnen har planerat liknande sammankomster i Luleå, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Den dömde mannens advokat Majeed Alnashi vill inte kommentera domen eller om de har tänkt att överklaga.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro