ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter mordet på familjen – hon sa hela livet att hon var tsardottern Anastasia

Linnea Bergman · 15 Jul 2018
Uppdaterad 16 Jul 2018
Många hävdade sig vara storfurstinnan Anastasia Romanov (t.v). Bland de mest kända var en kvinna som kallade sig Anna Andersson (t.h).

Många hävdade sig vara storfurstinnan Anastasia Romanov (t.v). Bland de mest kända var en kvinna som kallade sig Anna Andersson (t.h).


17 juli 1918 avrättades hela Rysslands sista tsarfamilj. I massakerns spår hävdade flera kvinnor att de var dottern Anastasia som hade överlevt. Det skulle ta nästan hundra år innan mysteriet med den mördade tsarfamiljen fick sin lösning.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidig morgon 17 juli 1918, Jekaterinburg.

Källarrummet hade tömts på möbler. Tsarfamiljen och deras tjänare föstes in i det sparsamt upplysta utrymmet. Ovetande om att de gick mot sin egen avrättning.

De fyra döttrarna hade ädelstenar insydda i kläderna. Den blödarsjuke sonen bars av sin pappa tsaren. Inom några minuter skulle män med pistoler och bajonetter komma in i rummet.

I mer än trehundra år hade familjen Romanov styrt Ryssland. Den här tsarfamiljen skulle bli landets sista.

Men snart spreds ryktena om att medlemmar i tsarfamiljen hade överlevt. 

Fotboll på historisk mark

Juni, 2018. VM-feber över Ryssland. Sverige spelar en av sina matcher precis här, i Jekaterinburg vid Uralbergen, där en av förra århundradets mest uppmärksammade arkubuseringar skedde.

– Men det märker nog inte fotbollslaget så mycket av, konstaterar Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet.

quotation startMordet blev startskottet för ett fruktansvärt brutalt inbördeskrig.quotation end

Klas-Göran Karlsson har forskat om hur historiska händelser används i nutida politik. Mordet på den ryska tsarfamiljen ett bra exempel på det, menar han. 

För att förstå mordet behöver man förstå situationen i rysk politik vid den här tiden, fortsätter Klas-Göran Karlsson.

Det var ett land präglat av ryska revolutionen 1917, motgångar vid fronten under första världskriget och svält på hemmaplan. Samtidigt betraktades landets ledare tsaren som svag och han fick ta mycket av skulden för problemen.

– Det var en orolig tid, med politiska mord och demonstrationer. Mordet på tsarfamiljen blev startskottet för ett fruktansvärt brutalt inbördeskrig där fem miljoner människor dog. 

Nikolaj II tillsammans med sin familj år 1913. Den yngsta dottern Anastasia sitter längst ut till höger. Foto: IBL.
Nikolaj II tillsammans med sin familj år 1913. Den yngsta dottern Anastasia sitter längst ut till höger. Foto: IBL.

Tsaren stod mellan makten och gud

I den sista tsarfamiljen fanns tsar Nikolaj II, hans fru Alexandra och fem barn. Det var de fyra döttrar: Tatjana, Olga, Maria och Anastasia samt tronarvingen Aleksej. Familjen hade en ställning i Ryssland som i dag kan vara svår att föreställa sig.

– Tsaren var någonstans mellan makten och gud, säger Klas-Göran Karlsson.

Men under det revolutionära 1917 tvingades tsaren att avgå. Familjen togs tillfånga. Det fanns planer på att låta tsarfamiljen gå i exil. Men när trupper från bolsjevikernas motståndare ”de vita” närmade sig Jekaterinburg togs i stället beslutet att avrätta familjen.

quotation startDet gav upphov till mytbildningar: vad hade egentligen hänt den blödarsjuka lille sonen och en av döttrarna?quotation end

Massakern i källaren tog upp emot tjugo minuter. Krutröken lade sig tung över rummet. Efteråt togs kropparna till ett gruvschakt. De brändes och förstördes med hjälp av syra. Men två av kropparna begravdes för sig själva, kropparna efter prins Alexsej och en av storfurstinnorna.

– Det gav upphov till mytbildningar: vad hade egentligen hänt den blödarsjuka lille sonen och en av döttrarna?, säger Klas-Göran Karlsson. 

Fröken Okänd hävdar att hon är tsardotter

Tiden efter tsarmordet dök flera personer upp som hävdade att de var något av tsarfamiljens barn. Mest känd blev en kvinna som kallade sig Anna Andersson.

Hon togs omhand efter ett självmordsförsök i Berlin 1920. Vem hon var visste ingen. Först kallades hon fröken Okänd, senare för Anna Andersson. Hon började påstå att hon var storfurstinnan Anastasia, tsarens yngsta dotter. 

Snart bildades två läger, de som trodde på kvinnan och de som avfärdade henne som en bluff. Hennes liv gestaltades på vita duken och blev teater. Hon drev sin sak i domstol, men inget kunde bevisas. Var hon verkligen tsarens yngsta dotter?

– Samtidigt blev hon en celebritet i världen. En internationell stjärna, berättar Klas-Göran Karlsson.

Rummet där den sista tsarfamiljen blev avrättad. Foto: IBL
Rummet där den sista tsarfamiljen blev avrättad. Foto: IBL

Mordet fick illustrera regimens brutalitet

Vid tiden för Sovjetunionens fall ökade allmänhetens intresse för Rysslands sista tsarfamilj och morden lyftes ofta fram i ett politiskt syfte.

– Mordet på tsarfamiljen fick illustrera hur brutal Lenins regim hade varit, när man skjuter fem barn som inte hade haft någon politisk betydelse överhuvudtaget, säger Klas-Göran Karlsson.

Mysteriets upplösning skulle dröja. Först 2009 hade alla kroppar återfunnits och DNA-testats. Familjen var fulltalig. Ingen hade undkommit massakern i källaren i Jekaterinburg.

quotation startHon levde stora delar av sitt liv i den här lögnen. Hon levde antagligen ett bra liv som reserv-Anastasia.quotation end

DNA-teknik visade även att Anna Andersson inte alls var av tsarsläkt. Troligtvis var hon identisk med en kvinna vid namn Franziska Schanzkowska som kom från Pommern.

– Hon levde stora delar av sitt liv i den här lögnen. Hon levde antagligen ett bra liv som reserv-Anastasia.

I dag står det klart att det brutala mordet var ett ödesdigert misstag av bolsjevikerna, enligt Klas-Göran Karlsson.

– Det hade inte påverkat inbördeskriget nämnvärt om tsarfamiljen fått leva. Kommunistmakten fick i stället bära med sig de här morden som en börda. Så visst, så här hundra år efteråt kan man säga att det var ett misstag.

De fyra storhertiginnorna under tiden i fångenskap. Foto: IBL.
De fyra storhertiginnorna under tiden i fångenskap. Foto: IBL.
pil
Medlemmarna i den sista tsarfamiljen

Tsar Nikolaj II, 50 år

Var äldste son till Alexander III av Ryssland och Dagmar av Danmark. Tillträdde tronen som 25-åring år 1894. Senare samma år förlovade han sig med Alexandra av Hessen.

Tsaritsan Alexandra, 46 år

Alexandra av Hessen var dotterdotter till drottning Viktoria I av Storbritannien. Efter att ha fött fyra döttrar fick hon och tsar Nikolaj en son som blev tronarvinge. Pojken var dock svårt blödarsjuk, vilket kom från Alexandras sida av släkten.

Storfrustinnan Olga, 22

Den äldsta av de fem barnen.

Storfurstinnan Tatjana, 20 år

Den näst äldsta av de fem barnen.

Storfurstinnan Maria, 19 år

Storfurstinnan Maria var ett av de två tsarbarn som begravdes på ett annat ställe än den övriga familjen och vars kvarlevor hittades först 2007.

Storfurstinnan Anastasia, 17 år

Flera kvinnor hävdade att de var den yngsta dottern i tsarfamiljen efter mordet. Anna Andersson var den mest kända av dessa kvinnor. DNA-tester har dock visat att Anastasias kropp fanns bland de övriga familjemedlemmarnas efter mordet.

Storfursten Aleksej, 13 år 

Den yngste, svårt blödarsjuke sonen i familjen och tronarvinge. Familjen anlitade bland annat mystikern Rasputin för att vårda sonen. Alexej begravdes på ett annat ställe än den övriga familjen tillsammans med systern Maria. Deras kvarlevor hittades först 2007.

pil
Tidslinje över mordet på familjen Romanov

1894: Nikolaj II tillträder som tsar i Ryssland.

1917: Tsaren avgår i samband med februarirevolutionen. Bolsjevikerna tar sedan makten i landet i samband med oktoberrevolutionen.

17 juli 1918: Tsarfamiljen arkebuseras av ryska bolsjeviker i källaren till köpmannen Ipatievs hus i Jekaterinburg.

1920: En självmordsbenägen kvinna räddas ur en flod i Berlin. Hon påstår senare att hon är storhertiginnan Anastasia Romanov och kallar sig för Anna Andersson.

1956: Hollywoodfilmen ”Anna/Anastasia” har premiär med Ingrid Bergman i huvudrollen.

1984: Anna Andersson dör i USA. Hon hävdar fortfarande att hon är Anastasia Romanov.

1991: Kvarlevorna efter tsar Nikolaj II, tsaritsan Alexandra och tre av döttrarna grävs upp. En dotter och sonen Alexej saknas dock.

1994: Ett DNA-prov visar att Anna Andersson inte var Anastasia Romanov. I stället tros hon vara identisk med en kvinna vid namn Franziska Schanzkowska från Pommern.

17 juli 1998: De återfunna kvarlevorna från tsarfamiljen begravs i den kejserliga graven i Sankt Petersburg.

2000: Högsta domstolen i Ryssland slår fast att morden på tsarfamiljen var olagliga.

2001: Den rysk-ortodoxa kyrkan helgonförklarar tsarfamiljen.

2007: Kvarlevorna efter de två sista av tsarens barn återfinns. Det är den 13-årige tronföljaren Alexej och den 19-åriga storfurstinnan Maria.

17 juli 2018: Hundra år har gått sedan Rysslands sista tsarfamilj avrättades.

Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet. Foto: Privat.
Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet. Foto: Privat.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro