ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter nazifilmen – nu vill elitskolan stänga av elever med fel värdegrund

Filip Joelsson · 10 Mar 2018
Uppdaterad 10 Mar 2018
Fredrikshovs slotts skola på Östermalm i Stockholm.

Fredrikshovs slotts skola på Östermalm i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons


En av landets elitskolor hamnade i blåsväder förra sommaren när det uppdagades att elever vid skolan spelat in en film om Hitler under klassresan till Auschwitz. Nu vill skolan ha hjälp från statligt håll att stänga av elever som bryter mot värdegrunden, skriver DN.

klar

Artikellänk är kopierad

I juni förra året uppdagades att elever på Fredrikshovs slotts skola i Stockholm – en skola som ofta kallas en av Sveriges mest eftertraktade grundskolor och med 9 000 barn på kö – hade spelat in en nazifilm under en klassresa till Polen och förintelselägret Auschwitz.

I filmen, som först publicerades av Dagens Nyheter, kan man se ett flertal av klassens pojkar i ett iscensatt nazistmöte där de imiterar Adolf Hitler och heilar.

Drygt nio månader efter händelsen berättar skolans ledning att de vill ha rätt att stänga av elever som bryter mot värdegrunden, skriver DN.

Vi måste veta vad vi ska göra för att eleverna aldrig ska hamna där ideologiskt, men också för att de inte ska bli passiva iakttagare. Vi måste stärka deras civilkurage så att de kan bli de medborgare vi vill att de ska vara, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova, till tidningen.

För att det ska kunna bli verklighet behövs en nationell satsning och direktiv från statligt håll, menar hon.

– Skolor förväntas klara av det här, men vi ger dem varken tillräckligt med kunskaper eller resurser. Jag är övertygad att om vi får rätt verktyg så kommer det att leda till att både skolor och samhället förändras, säger Maija Möller Grimakova till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro