ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter nedläggningen av BB Sophia – förlossningskris i Stockholm

Ida Gustafsson · 26 Maj 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
Förra veckan hänvisades fem kvinnor till förlossningsavdelningar i annat län när det var dags för dem att föda. 

Förra veckan hänvisades fem kvinnor till förlossningsavdelningar i annat län när det var dags för dem att föda.  Foto: TT/Christine Olsson/Maja Suslin


Förra veckan stängde privata förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm. Samtidigt överskreds kapaciteten på resterande förlossningsavdelningar med råge och fem kvinnor hänvisades till annat län. Det är helt åt helvete”, säger Dorieth Sone Zidaric, barnmorska till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den gågna veckan föddes 623 barn i Stockholms län. Fem av mammorna fick hänvisas till förlossningsavdelningar utanför Stockholms län, rapporterar Dagens Nyheter. Vilket är lika mycket som det totala antalet hänvisningar utanför länet under april månad i år, enligt statistik som Metro tagit del av.

– Det är helt åt helvete. Jag har talat med barnmorskor både här och på SÖS i dag, och folk kan inte sova för att de är oroliga för vad som kan hända. Vi riskerar vår legitimation. Det är så många kvinnor som ska föda barn, men var ska vi lägga dem? säger Dorieth Sone Zidaric, barnmorska och förtroendevald vid Vårdförbundet på Danderyds sjukhus till DN.

LÄS MER
Lyssna på barnmorskorna i stället för på läkarna

Under förra veckan, 16-22 maj, fick 552 kvinnor, 89 procent, föda på den kliniken de valt i första hand. 66 kvinnor hänvisades till en annan enhet, och fem av dem fick föda i ett annat län.

Landstinget har infört ett listningstak för att jämna ut länets förlossningskliniker, men när det är fullt på alla avdelningar är det svårt att veta var kvinnorna ska hänvisas, säger Dorieth Sone Zidarc till DN.

Trycket på BB Stockholm har blivit stort sedan BB Sophia stängde och landstinget gick nyligen ut med en uppmaning till Mödravårdscentralerna att 40 procent av de kvinnor som listat sig på BB Stockholm ska omlistas.

– Vi ser att förlossningarna är ojämnt fördelade. Som blivande förälder ska man få vägledning av sin barnmorska så att man väljer bland de enheter som har plats, det är en säkerhetsfråga, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande på torsdagen.LÄS MER: Cissi Wallin: Vanliga kvinnor fick nog lida för prinsparets gräddfilsförlossning

LÄS MER: Sjukhuset: Nej, ingen mamma fick lida på grund av prinsfödseln 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro