ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter noshörningen Nabirés död – bara fyra av arten kvar i världen

Hugo Ewald · 30 Jul 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015

Foto: Joel Sartore, Hynek Glos/ZOO Dvůr Králové


Efter att den nordliga trubbnoshörningen Nabiré avled under måndagen finns det nu bara fyra individer kvar. 1960 fanns det över 2 000 individer.

klar

Artikellänk är kopierad

När den 31-åriga nosnörningen Nabiré under måndagen avled av en cysta var händelsen större än vad den kanske låter som. Nabirés bortgång på tjeckiska Dvůr Králové Zoo innebär nämligen att det bara finns fyra individer av arten nordlig trubbnoshörning kvar i världen.► LÄS MER: Utdöd bjässe kan få liv igen

”Det är en hemsk sorg. Nabiré var den snällaste noshörningen som någonsin bott på vårt zoo. Men det är inte bara att vi tyckte väldigt mycket om henne. Hennes död är också en symbol för hur mänsklig girighet lett till den katastrofala minskningen av noshörningar i välden. Hennes art är på gränsen till utdöende.”, skriver zoot i ett pressmeddelande.

Så sent som 1960 fanns det över 2 000 nordliga trubbnoshörningar i världen, enligt WWF. Av de fyra noshörningarna som fortfarande lever bor tre på ett konservatorium i Kenya och en bor på ett zoo i USA.  De två noshörningarna som fortfarande är inom fertil ålder har inte kunnat bli gravida, trots försök 2006 och 2007.► LÄS MER: Noshörningen Sudan är den sista av sin art – får livvakter dygnet runt

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro