ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter nya reglerna: Så dyra är andrahandslyorna

Gustaf Eriksson · 26 Mar 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013
Efter nya reglerna: Så mycket dyrare är andrahandslyorna Klicka på pilen för att se alla siffror från Bostad Direkt.

Efter nya reglerna: Så mycket dyrare är andrahandslyorna Klicka på pilen för att se alla siffror från Bostad Direkt. Foto: Scanpix


Högre hyra, men också fler lägenheter. Det är resultatet av de nya reglerna för den som hyr ut sin bostad i andra hand. – Folk kan välja mellan andrahandsbostäder till bra pris i Stockholms innerstad. Den situationen har vi inte haft på flera år, säger Bostad Direkts vd Maria Lennman. Men ettorna har blivit billigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 februari blev det tillåtet att ta ut avgifter för slitage, täcka sina kapitalkostnader och lägga på en del av marknadsvärdet. Det spådde bedömare skulle bli effekten av de nya reglerna som infördes för andrahandsuthyrning som infördes den 1 februari. Nu kan metro.se presentera siffror som visar att det har blivit precis så.  

Siffror som bostadssajten Bostad Direkt tagit fram visar att lägenheterna på sajten både har blivit fler och dyrare efter att reglerna trädde i kraft.

Under januari och februari i år låg det 120 tvåor ute på sajten. 2012 var den siffran 72. Det är en ökning på 67 procent. Antalet treor har under samma tid ökat med drygt 82 procent.  – Vi kan konstatera att den nya lagen har gett effekt. Utbudet har ökat så mycket att det inte går att förklara på annat sätt, säger Maria Lennman, vd på Bostad Direkt. –  Folk kan välja mellan andrahandsbostäder till bra pris i Stockholms innerstad. Den situationen har vi inte haft på flera år,

Under samma period har hyrorna på de objekt som utannonseras på sajten också ökat markant. En tvåa kostade under årets första två månader i genomsnitt 9 856 kronor. Det är en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2012 års genomsnittssiffra på 8 215 kronor. 

►Här är staden där du bor billigast i andra hand Men det är inte alla lägenheter som blivit dyrare. Mellan 2012 och 2013 har ettorna faktiskt blivit lite billigare.  – Varför det har blivit så är svårt att säga. Men priset har blivit mer av ett marknadspris. Många som köpt dyra lägenheter vill också hyra ut dyrt. Men det är inte säkert att folk som vill hyra i andra hand kan eller vill betala så höga priser som uthyrarna vill ha, säger Maria Lennman.  Priserna på sajten spretar dock rejält. Metro.se har tidigare rapporterat om att en stor lägenhet i Stockholms innerstad kan kosta 25 000 kronor i månaden. 

Maria Lennman tror att priserna kommer att falla under de närmsta månaderna, som en följd av det ökande utbudet.  – Vi har en puckel nu när det kommit ut mycket bostäder. Nu kommer de leda till sänkta priser. Om tre till sex månader tror jag att vi är tillbaka till de priser vi hade innan de nya reglerna. – Det finns flera tecken redan nu på att priserna är på väg ner, och det är jag glad för. Det visar på att det finns en sundhet i marknaden, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro