ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter nya sammandrabbningar i Paris – nu väntar alla på Emmanuel Macron

Annica Ögren, Fredrik Samuelson · 8 Dec 2018
Uppdaterad 10 Dec 2018
Protesterna utlöstes på grund av missnöje mot nya skatter på bensin och diesel som infördes i landet i fjol.

Protesterna utlöstes på grund av missnöje mot nya skatter på bensin och diesel som infördes i landet i fjol. Foto: BENOIT TESSIER / TT


För fjärde helgen i rad demonstrerade gräsrotsrörelsen Gula västarna i Frankrike. I Paris skedde nya sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och över 670 personer greps i den franska huvudstaden. Nu väntar alla på att president Emmanuel Macron ska uttala sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Franska inrikesdepartementet förberedde sig för att 282 000 människor runt om i Frankrike skulle protestera på lördagen.

Över 670 personer greps i Paris, många redan när de anlände till staden beväpnade med hammare och metallklot. Enligt brittiska Times hade hundratals konton på sociala medier, med kopplingar till Ryssland, använts för att sprida falska uppgifter och elda på protesterna.

– Vädret är skit och det är också regeringen, ropade demonstranter i centrala Paris på lördagseftermiddagen samtidigt som regnet började falla, rapporterar AFP.

Macron väntas hålla tal

Bilar sattes i brand, demonstranter byggde barrikader och krossade fönsterrutor och polis svarade med tårgas. Totalt greps 1 723 personer runt om i Frankrike på lördagen, varav 500 sedan släpptes, enligt inrikesdepartementet.

89 000 poliser hade kommenderats ut runt om i Frankrike på lördagen, varav 8 000 i Paris. Militära polisstyrkan gendarmeriet hade satt in bepansrade fordon, något som inte gjorts i Paris sedan förortskravaller 2005. Svenska UD hade uppmanat svenskar i Paris att vara försiktiga och undvika demonstrationerna.

President Emmanuel Macron väntas hålla ett tal till nationen inom de närmsta dagarna, skriver AFP. Enligt Reuters ska han komma med ett ”viktigt uttalande” i veckan som kommer.

Började som protester mot höjd bensin- och dieselskatt

Demonstrationerna började som en protest mot höjd bensin- och dieselskatt och regeringen har meddelat att man skjuter fram höjningen av bensin- och dieselskatten samt höjning av gas- och elpriser med ett halvår. Men Gula västarna är inte nöjda. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF, sänkta skatter för bolag och höginkomsttagare samt höjda socialutgifter och försämrade pensioner väcker ilska.

I mitten av november meddelade regeringen samtidigt att ett åtgärdspaket på 500 miljoner euro ska satsas på långinkomsttagare, med bland annat skrotpremier för köp av miljövänligare fordon. Macron har också lovat att det ska bli billigare att ta körkort. Frankrikes premiärminister Edouard Philippe har sagt att han är redo för nya åtgärder för att hjälpa låginkomsttagare.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro