ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter ofredanden – Östersund håller tänt under earth hour

Fredrik Tideman · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
I samråd med polisen har Östersunds kommun bestämt att låta gatubelysningen vara tänd under earth hour på lördag. 

I samråd med polisen har Östersunds kommun bestämt att låta gatubelysningen vara tänd under earth hour på lördag.  Foto: TT


På lördag släcks stora delar av världen ned under en timma i det årliga evenemanget Earth hour. Men Östersund kommer att vara tänt – det har staden bestämt i samråd med polisen efter den senaste tidens överfall på kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på tisdagen att gatubelysningen inte ska släckas ned under miljömanifestationen earth hour på lördag, skriver SVT Nyheter.

– Earth hour är ett bra och viktigt arrangemang, men i år väljer vi att ha tänd gatubelysning med tanke på det som har hänt. Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), till SVT.

I förra veckan gick polisen i Östersund ut och varnade kvinnor för att gå ut ensamma på kvällen, ett uttalande man fick mycket kritik för, bland annat av inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det blir lätt att man varnar kvinnor för att gå ut på kvällarna, men man varnar inte män för att gå ut på krogen, trots att det är betydligt större brottsrisk där. Och man varnar inte för att gå på fotbollsderbyn, trots att vi vet att det är enorma ordningsstörningar där, sa Anders Ygeman till TT.

►LÄS MER: Polisens varning till kvinnor i Östersund: Gå inte ut ensamma

Under de senaste veckorna har ett stort antal anmälningar om ofredanden mot kvinnor kommit in till polisen i Östersund. Enligt SVT finns det totalt 14 anmälningar just nu, som framför allt rör sig om fall där kvinnor blivit förföljda av okända gärningsmän.

►LÄS MER: Debatt: Polisen i Östersund borde be männen stanna hemma – inte kvinnorna

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro