ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter överfallen köper Michael, 48, trygghetslarm till sin personal

Evelina Pålsson · 10 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016
Förutom trygghetslarmen till de anställda kommer Michael Ternqvist att ställa ut kaffe till nattvandrare. "Det kändes som en liten schysst grej för de som ställer upp och gör vår stad lite säkrare" säger han.

Förutom trygghetslarmen till de anställda kommer Michael Ternqvist att ställa ut kaffe till nattvandrare. "Det kändes som en liten schysst grej för de som ställer upp och gör vår stad lite säkrare" säger han. Foto: Privat


Den senaste tidens oprovocerade våld mot kvinnor i Östersund gör att personalen på restaurangen Dalwinnie nu börjat oroa sig över att gå hem på kvällarna. För en säkrare hemgång har ägaren Michael därför valt att köpt trygghetslarm och startat en telefonslinga.

klar

Artikellänk är kopierad

– Personalen är det bästa vi har och det är viktigt att de känner sig trygga, säger han.

Michael Ternqvist driver tillsammans med sin fru restaurangen Dalwhinnie i Östersunds stadskärna. Han har aldrig tidigare hört personalen uttrycka oro över att gå hem sena kvällar men den senaste tidens överfall har förändrat situationen.

– Det känns olustigt och inte alls roligt. Jag och frugan som driver restaurangen funderade tillsammans på vad vi kunde göra, säger han.

Telefonkontakt och trygghetslarm blev lösningen.

– Det viktigaste är att personalen är trygg, säger Michael Ternqvist.

► LÄS MER: Polisens varning till kvinnor i Östersund: Gå inte ut ensamma

Servitrisen Zandra Eliasson uppskattar trygghetslarmen.

– Jag tycker att det är jättebra. De gör så gott de kan för att göra det tryggare för oss, säger servitrisen Zandra Eliasson och fortsätter.

– Det är synd att det ska behövas men som tjej känner man sig otrygg just nu.

Hon bor i centrala Östersund och har knappt sju minuters promenad hem från jobbet. Tidigare har hon aldrig tänkt på att något skulle kunna hända något men efter de senaste veckornas händelser har hon och hennes kollegor börjat ta följe.

– Trots att det är en kort promenad kan vad som helst hända. Vi har pratat mycket om överfallen och en kollegas pojkvän kom med bilen och hämtade oss ena kvällen för att han inte ville att det skulle hända oss något, säger Zandra Eliasson.

► LÄS MER: Polisen i Östersund borde be männen stanna hemma – inte kvinnorna

Det var i måndags som polisen gick ut på en presskonferens och varnade kvinnor för att gå ut i Östersund – något som bland annat kritiserats av Leif GW Persson .

– Det är en ovanligt korkad rekommendation, sa han i tisdagens avsnitt av  Veckans brott i SVT.

– Det vore kanske rekommendabelt om polisen höll sig ute. Jag inbillar mig att det här måste ha hänt på ganska bestämda platser, sa han även i SVT-programmet.

Östersundspolisens områdespolischef, Stephen Jerand, har tidigare besvarat på kritiken.

– Vi begränsar inte friheten för någon. Det är en ren faktaupplysning. Vi gick ut med en försiktighetsuppmaning och det har en del tolkat som att vi förbjuder kvinnor att vara på stan och det är ju fullständigt felaktigt, sa han till TT under tisdagen.

Zandra Eliasson, servitris på Dalwhinnie.
Zandra Eliasson, servitris på Dalwhinnie.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro