ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter regeringens beslut: Många kan tvingas byta tv-apparat

Anders Göransson · 28 Feb 2014
Uppdaterad 28 Feb 2014

Foto: TT


Täckningen för mobilt bredband och mobiltelefoni ska bli bättre, och därför ska operatörerna få tillgång till frekvenser som hittills varit vikta för TV. Men beslutet kan innebära att massor av svenskar måste byta ut sin tv-apparat.

klar

Artikellänk är kopierad

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.
IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.Foto: TT

På torsdagen beslutade regeringen att frigöra frekvensutrymmet på 700 MHz-bandet för mobiloperatörer. Utrymmet används idag för marksänd digital-tv, en bransch som nu måste hitta effektivare sändningsteknik för kvarvarande frekvenser.

Omställningen ska ske redan den 1 april 2017, tre år tidigare än man hittills sagt. Teleoperatörerna är nöjda, men tv-branschen ställer sig frågande.

– Den tidigare övergången innebär att mängder av svenska får byta ut sina tv-apparater eller köpa en box, säger SVT:s strategichef, Jimmy Ahlstrand, till Resumé.

Han menar att problemet skulle bli betydligt mindre om man väntat till 2020.

– Tv-apparater byts ut i sådan takt att det inte skulle bli några problem. Regeringens beslut innebär inga problem för de som har köpt tv-apparater i år, men äldre modeller måste bytas ut.

Han påpekar att det inte bara är tv-apparaterna i hemmen som måste bytas ut - många svenska har äldre tv-modeller i sina fritidshus som också berörs.

Men IT-minister Anna-Karin Hatt ser inte några stora problem för vanliga människor.

– De har tre år på sig nu att ställa om. De flesta har i dag mottagning från satellit eller bredband och de berörs över huvud taget inte av detta. En del människor kanske måste skaffa en modernare digital box eller tv, säger hon till TT.

Telia Sonera välkomnar regeringens besked och uppger att det ger förutsättningar för att fortsätta redan påbörjade miljardinvesteringarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro