ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter regeringskaoset: SD nära 18 procent

Emmelie Wallroth · 6 Dec 2014
Uppdaterad 7 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna ökar kraftigt efter den senaste tidens politiska kaos, visar den senaste mätningen från Yougov.

I den senaste väljarbarometern från Yougov ökar Sverigedemokraterna från 12,8 procent som de fick i valet i höstas till 17,7 procent. Undersökningen påbörjades dagen efter Stefan Löfvens besked om att ett extraval ska utlysas.

– Det är ju tydligt att SD gynnas av ett nyval, säger Stina Morian, politisk expert.

Spådde nyval redan i augusti – såhär säger GW nu

Hon påpekar att mätningen är gjord under ett kortare tillfälle – och under en period då SD nyligen varit ”oerhört exponerade” i samband med att de fällde regeringens budget.

– De har i princip fått prata om sina hjärtefrågor utan invändningar och pratat till punkt hela tiden. Alla partier gynnas av den typen av exponering, det är inget konstigt.

Däremot tror hon att siffrorna kan komma att hålla i sig.

– Jag tror att SD kommer gå framåt. De senaste dagarnas politiska kaos visar att de faktiskt kan röra runt i grytan så som deras väljare vill.

Moderaterna hamnar inte långt ifrån valresultatet och får 23, 1 procent.

– Det är förvånande att M ändå får så pass högt som de får i och med att de har tappat sina två starkaste lokomotiv i Borg och Reinfeldt.

Rätt med nyval anser sju av tio

De båda blocken ser ut att närma sig varandra, även om båda sjunker. Socialdemokraterna fick 31 procent av rösterna under valet i höstas, en siffra som i väljarbarometern sjunkit till 29,6 procent.

– Ekonomi och arbete borde vara viktigast för folk, men det är det inte just nu. Valrörelsen kommer handla om invandring och flyktingpolitik och de andra partierna som tycker att SD:s lösningar är fel måste prestera egna visioner och idéer om hur Sverige ska se ut, säger Stina Morian.

Hon menar att det är uppenbart att strategin att inte prata med SD överhuvudtaget inte fungerar.

– Man måste göra någonting annat och visa vilken verklighet man vill ha istället, eftersom människor är oroade. Jag är övertygad om att man skulle kunna formulera en politik där man visar att Sverige vill vara generösa, men också att vi behöver skapa fler arbeten och bättre välfärd, även för nyanlända. Men det är ingen lätt sak.

FI, som fick 3,1 procent i valet, får nu 2,5 procent enligt Yougov.

– Jag tror inte att FI kommer ha någon chans överhuvudtaget. Deras väljare vill se en rödgrön regering, och då är man rädd för att återigen kasta sin röst. Så det är lite förvånande att de ens får 2,5 procent. Jag tror att de kommer sjunka ytterligare.

Sju frågor om nyvalet – det här händer nu

Och vad som händer om resultatet i den senaste Yougov-undersökningen blir verklighet den 22 mars är enligt Stina Morian svårt att säga.

– Det här är en situation som vi aldrig varit i tidigare i Sverige och politikerna måste sätta sig ner och lösa problemet. Största sannolikheten är att vi står inför en reformfri mandatperiod där politikerna inte kan göra särskilt mycket, och det det är väldigt dåligt för Sverige. Det är en väldigt komplicerad situation.

Undersökningen pågick under perioden 4-5 december och sammanlagt har 1 010 personer, män och kvinnor, i åldrarna 18-74 svarat.

När Metro når Sverigedemokraterna för en kommentar ber de om att få återkomma på mejl:

”Det är tydligt att svenska folket uppskattar att vi sagt ifrån i invandringsfrågan. Den tysta majoriteten har fått en röst.” skriver vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson.

”Svenska folket vill ha välfärd framför massinvandring. Det är vad valet den 22 mars kommer att handla om.”

►LÄS MER: Ny S-taktik att kalla SD nyfascistiskt riskerar bakslag

►LÄS MER: Väljarna: SD och Löfven – regeringskaoset är ert fel

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro