ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter rekordkylan: Så blir vädret i helgen

Johanna Cardell · 5 Jan 2017
Uppdaterad 5 Jan 2017

Foto: TT


Säsongen har redan bjudit på köldrekord. Men nu väntas temperaturen stiga och på lördag kan det bli soligt vinterväder. "Det kan bli en vacker vinterdag med ett par enstaka minusgrader", säger meteorologen Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Natten till torsdag blev det säsongens lägsta temperatur när Nikkaluokta mätte 41,5 minusgrader, enligt SMHI. Men det kalla högtrycket ser inte ut att stanna så länge. Under fredagseftermiddagen kommer ett molntäcke över Norrland och Svealand. Natten mellan fredag och lördag kommer det dessutom att komma mer snö. 

– Temperaturerna stiger redan under fredag eftermiddag, men det kommer att märkas tydligast under lördagen. I Dalarna och norrut kommer det att vara någon minusgrad. Från att det varit runt 20-40 minusgrader i norr kommer det att vara 1-7 minusgrader. Temperaturen stiger även i södra Sverige, säger Martin Hedberg, meteorologen på Vädercentralen.

– När det här snöfallsområdet har passerat på lördag kan det bli rätt soligt, det kan bli en vacker vinterdag med ett par enstaka minusgrader, säger han.

Även söndagens prognos bjuder på liknande väder som lördagen. 

– Måndagen bjuder på mildare luft över Götaland och och Svealand. Då kommer det att vara plusgrader från Dalarna och söderut medan det kommer vara minusgrader från Dalarna och norrut. Det kommer att vara rätt fuktig luft i söder så det kan bli halt på vägarna, säger Martin Hedberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro