ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter revolten: Snart kan det vara slut med kvittoslöseriet

Gustaf Eriksson · 28 Dec 2012
Uppdaterad 28 Dec 2012
Snart kan kvittoslöseriet vara historia   Snart på museer?

Snart kan kvittoslöseriet vara historia Snart på museer? Foto: Scanpix


Jimmy Nylund startade en ett nätuppror mot kvittoslöseriet, och han verkar bli bönhörd. Skatteverket öppnar nu för digitala alternativ. – Papperskvittona kommer att försvinna, säger samordnaren Conny Svensson.

klar

Artikellänk är kopierad

11,5 miljoner meter kvittopapper slängs bara i Coops butiker, och bara under ett enda år. Den uträkningen postade 28-årige Jimmy Nylund på Facebook, och inlägget spred sig som en löpeld. Många delar Jimmys längtan efter digitala alternativ, men som Metro kunde berätta i går skyller livsmedelsjättarna på Skatteverket för att inte mer händer.  – Vi vet inte vad som gäller, sa Icas presschef Staffan Ekengren.

Men nu kommer Skatteverket med glädjande besked till Jimmy och alla andra som tröttnat på kvittoslöseriet.  – När lagen om kassaregister kom 2010 tolkade vi det först som att papperskvitto krävdes, men vi insåg snart att vi var tvungna att ompröva det, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket. – I början av nästa år kommer vi att gå ut med ett förtydligande om vad som gäller, fortsätter han. Så det är okej att använda digitala kvitton?– Ja, lagen är teknikneutral. Det är upp till oss på Skatteverket att utarbeta föreskrifterna. Men vi kommer att ställa samma krav på till exempel spårbarhet som för papperskvitton.

Att det har tagit så lång tid att ta fram nya riktlinjer beror på att det finns många tekniska system, enligt Conny Svensson.  – Vi vill skapa något som blir bra för framtiden och inte låsa fast oss i en dålig lösning, säger han. Efter att Skatteverkets nya information gått ut tror Svensson att butikerna snabbt kommer införa system för digitala kvitton.  – Det skulle underlätta för alla, och vi vill verkligen inte stå i vägen för utvecklingen. Papperskvittona kommer att försvinna på sikt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro