ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Riksbankens sänkning: Så här fixar du superräntan

Gustaf Eriksson · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Efter sänkningen: Så fixar du superräntan

Efter sänkningen: Så fixar du superräntan Foto: Scanpix


Var inte rädd för att vara personlig, och kom välklädd till bankmötet. Det är Avanzas sparkekonom Claes Hembergs bästa tips för att du ska lyckas pressas ned bolåneräntan.

klar

Artikellänk är kopierad

Riksbanken gör som de flesta bedömare hade förutspått och sänker den viktigaste styrräntan, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,0 procent. Även den så kallade räntebanan, som indikerar vilken nivå reporäntan kommer att ligga på i framtiden, skruvas ned. 

"Reporäntan väntas vara kvar på ungefär denna låga nivå det närmaste året," skriver Riksbanken i en kommentar. 

Det innebär att det är ett gyllene läge för bolånetagare att ta ett snack med banken för att pruta på räntan på bolånen. – Vi kommer ha historiskt låga räntor framöver. När bankernas kostnader för att låna pengar ska också kunderna få billigare lån, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

Ett rimligt mål är att satsa på 0,5 procentenheters rabatt på bankernas listräntor, som efter Riksbankens sänkning väntas hamna runt 3 procent.  – Jag tror att vi kommer få se bolånekunder som får räntor på omkring 2 procent, säger Claes Hemberg.

För den som vill pressa sin ränta är det viktigaste knepet att ställa olika banker mot varandra.  – Den som tror att den bank man själv har är bäst lurar sig själv. Hör i stället med flera olika. Det kanske verkar jobbigt, men samtalen kan spara dig 4 000 - 5 000 kronor per år, säger Claes Hemberg.

Att våga vara personlig är också viktigt.  – Det personliga argumentet "Jag behöver sänka min ränta för att det kostar mig för mycket" glöms ofta bort. Det är bra för att det går inte att skjuta hål på. Bankerna måste lyssna om de vill behålla dig som kund, säger Claes Hemberg. – Det skadar inte att komma välklädd till mötet. Lek gärna bankman, det gillar bankerna, fortsätter han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro