ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter rökförbudet – ökat problem med fimpar på gatorna

Jesper Lindqvist · 23 Jul 2019
Uppdaterad 29 Jul 2019
Flera kommuner har fått problem med allt fler fimpar på gatorna efter att rökförbudet infördes den 1 juli.

Foto: Terje Pedersen/Magnus Andersson/TT


Borttagna askkoppar, ditsatta askkoppar och röktillstånd på uteserveringar. Landets kommuner och regioner har helt klart valt att tillämpa det nya rökförbudet på vitt skilda sätt. Metro har gått igenom ”rökproblematiken” i några av Sveriges större städer.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Rökförbud på nya ställen.

Vem: Krogar, kaféer och restauranger bland annat, men även entréer och utrymmen kopplade till kollektivtrafiken berörs.

Var: I hela Sverige.

Hur: Rökning måste ske ett par meter från platsen där det är förbjudet.

När: Förbudet trädde i kraft den 1 juli.

Varför: "Utöver förbättrad folkhälsa och mer hälsosam arbetsmiljö för väldigt många är det viktigt att förändra normer kring rökning, som är en av de främsta orsakerna till cancer i Sverige i dag", har socialminister Lena Hallengren (S) tidigare sagt.

Drygt tre veckor har gått sedan det omfattande rökförbudet trädde i kraft den 1 juli. Trots soliga julidagar och fullsatta uteserveringar verkar de allra flesta ha förlikat sig med det faktum att rökning nu är förbjudet på restauranger och krogar.

I folktäta Stockholm har mellan 20-30 klagomål kommit in, alltså närmare ett per dag i snitt, sedan förbudet infördes, skriver Mitt i Stockholm. De flesta klagomålen är dock inte kopplade till uteserveringar, utan handlar istället om att folk inte uppfattat att kollektivtrafiken även berörs av rökförbudet.

LÄS MER
Svårtolkat rökförbud – festival tillåts ha "rökrum" utomhus

Enligt miljökontoret i Stockholm stad handlar det framför allt om rökning på perronger, och man ska nu utreda om SL gör tillräckligt för att motverka fenomenet.

– Att folk röker i kollektivtrafiken kan vi inte göra något åt. Det kommer nya människor och röker varje dag. Vårt ansvar är att se till att SL förebygger rökning, säger Monika Gerdhem, avdelningschef för hälsoskyddsavdelningen på Stockholms stad, till Mitt i Stockholm.

Tar bort askkoppar från kollektivtrafiken

På andra håll i landet har man valt att angripa problemet med rökning i kollektivtrafiken på ett lite annorlunda sätt. I Uppsala har UL, kollektivtrafikförvaltningen i regionen, valt att plocka bort alla askkoppar från busskurer, perronger och plattformar.

Anledningen är, enligt Uppsala Nya Tidning, att man från regionens och kommunens håll inte vill sända dubbla signaler, oavsett om det leder till fler fimpar på marken eller ej. Framför allt är det soptunnor utrustade med så kallade ”släckplattor” (läs: askkoppar) som har plockats bort.

LÄS MER
Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

– Det diskuteras om dessa är missvisande, eftersom de kan antyda att man får röka i anslutning till soptunnan oavsett var den står, säger Theo Kotsinas, inspektör vid Uppsala kommuns miljöförvaltning, till UNT.

pil
Rökning i siffror

9000: Alla som säljer tobaksvaror behöver, liksom de som säljer alkohol, ha ett tillstånd. I och med att den nya lagen träder i kraft kommer också de som redan har försäljningstillstånd att behöva ansöka om ett nytt senast den 1 november i år. Därefter är det upp till Socialförvaltningen i respektive kommun att avgöra huruvida försäljning får ske eller inte. Det kan också vara en dyr historia att få ett försäljningstillstånd, uppemot 9000 kronor beroende på kommun.

7: År 2018 var det 7 procent av befolkningen 16–84 år som uppgav daglig tobaksrökning, de flesta i åldrarna 45–64 år.

1 miljard: Enligt en uppskattande beräkning gjord av organisationen Håll Sverige Rent slängs runt 1 miljard fimpar på svensk mark varje år. Hade man lagt dessa på rad hade det räckt från Sverige till Sydafrika – och tillbaka igen.

63: I fjol stod fimpar för 63 procent av allt skräp i den offentliga miljön i Sveriges större tätorter.

80: Slår man ihop alla tobaksrelaterade produkter (fimpar, tomma ciggpaket, snus, snusdosor etc) står skräpet I stället för 80 procent av allt skräp i Sveriges större tätorter.

Källa: Håll Sverige Rent, Folkhälsomyndigheten, Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

Ökat problem med fimpar

Att fimpar på gatorna och i naturen utgör ett problem är man dock inte är ensamma om i Uppsala. Under de senaste dagarna har det kommit uppgifter från såväl Norrköping som Malmö om att rökförbudet på uteserveringar har lett till folk, istället för att fimpa i en askkopp, nu kastar fimparna direkt på gatan.

Enligt Johan Björklund, sektionschef på Serviceförvaltningen i Malmö Stad, är detta ett beteende som rökarna själva bär ansvar för att förändra.

– Det finns askfat överallt och alla de nya soptunnorna vi sätter upp idag har ett askfat på sig. Vi har även på prov byggt fimpzoner på tre olika ställen i Malmö, säger han till Sveriges Radio.

LÄS MER
Rökförbudet är här – så påverkas du

I Norrköping har det kommit in önskemål från restaurangägare att kommunen ordnar med askkoppar eller dylikt utanför restaurangerna, där rökare fortfarande får stå och röka. Detta eftersom de själva inte längre får tillhandahålla askkoppar på sina egna uteserveringar.

Där har kommunen dock sagt nej, och man lägger istället över ansvaret helt och hållet på rökarna.

– Jag kan förstå deras tanke, men jag tycker inte att det är kommunens sak att sätta upp askkoppar utanför krogarna, det vore helt orimligt, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Norrköping, till Sveriges Radio.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Norrköping.Foto: Centerpartiet

Fem krogar i Stockholm med röktillstånd

Som Metro tidigare har rapporterat är det i Stockholm fortfarande möjligt att ta sig en cigarett under sena sommarkvällar på krogen.

Staden har gjort en annorlunda tolkning av det nya rökförbudet och ser det inte som ett totalförbud. Istället uteserveringar inom kommunen ansöka om att på test anordna rökrutor, väl avskilda och dit ingen alkohol får medtas.

LÄS MER
Snart måste Umeå fimpa – innerstaden blir rökfri zon

När rökförbudet infördes i praktiken hade tre krogar ett sådant tillstånd (Slakthuset, Trädgården och Mosebacke). Nu gäller detta även för Josefinas på Djurgården samt på partybåten Patricia vid Söder Mälarstrand. Enligt Mitt i Stockholm har även Årstakrogen ”Två små svin” kontaktat Stockholm stad för att få ett liknande tillstånd.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro