ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter samtyckeslagen – så är du lyhörd när du ligger

Pelle Ullholm · 27 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018

Från 1 juli börjar en ny sexualbrottslagstiftning gälla, den som kallas samtyckeslagen”. Den understryker att sex ska vara frivilligt och om en person borde förstått att något var fel kan den straffas för det, även om den säger att den inte förstod. Att inte vara uppmärksam på den andres signaler har alltså blivit brottsligt – så hur är man lyhörd?

klar

Artikellänk är kopierad

Om du tar initiativ till sex, är du från 1 juli i år skyldig att vara säker på att den andre deltar frivilligt, annars betraktas det som våldtäkt eller sexuellt övergrepp. Den som är väldigt full, som sover eller har sex under hot anses inte delta frivilligt.

LÄS MER
Sexologen: Att ta fram en kondom signalerar erfarenhet

Huruvida lagen kommer att ge fler fällande domar är svårt att säga – men däremot understryker den en ömsesidighet i sex som vi på RFSU alltid förespråkat. Vi menar att alla behöver tänka på att vara tydliga i sin kommunikation och lyhörda inför den de ska ha sex med.

Vi kommunicerar också med kroppsspråk

Vi gjort flera filmer på temat ”Vill du?” som handlar om hur det går att samspela (de finns på RFSU:s hemsida). I en av dem kysser två personer varandra först, men sedan backar en av dem undan. Då slutar den andra att stöta på och säger ”vi kanske kan det senare?” och får en nick till svar. Så kan det vara – att en person inte vill just nu, men kanske vid ett annat tillfälle. Eller så vill den inte alls. Ett annat exempel är när en person tjatar via på en kvinna via sms att de ska ses ensamma, och fortsätter utan att få svar (eftersom kvinnan inte vill).

Det är inte alltid så att orden behöver sägas – vi kommunicerar också med kroppsspråk.

Några bra saker att tänka på för att skapa samspel i sexuella situationer:

1. Du kan använda små ord, det kan räcka med ”så?” eller ”där?” Då har du gett den andra möjlighet att svara. Om svaren blir ”så!” eller ”ja!” så vet du att det är ett samspel – och du visar att du är intresserad av vad den andra vill.

2. Var uppmärksam på hur den andra andas och låter, titta på kroppsspråket. Flyttar sig den andra närmare dig? Smeker den dig? Då vill den något, men du vet inte vad. Bara för att du vill behöver inte den andra vilja. Var beredd att stanna upp, och om den andra drar sig tillbaka, kommentera det. Säg det rakt ut, ”Du verkar inte vilja”, som ett konstaterande utan att förmedla skuld. Då blir det ingen jobbig stämning.

3. Instruera inte på ett auktoritärt sätt. Bättre att ta ett försiktigt initiativ och lyssna på gensvaret. Fokusera på nyfikenhet, var beredd på att den andra kanske gör något skönt om du slutar och låter den agera. Men har du själv en gräns, berätta när den gränsen nåtts. Alltid gäller att om den andra inte tar initiativ, inte kysser dig tillbaka – bromsa!

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro