ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter sex år får mobbade Rebecca upprättelse

Edvin Gepertz · 7 Jul 2011
Uppdaterad 7 Jul 2011
Inga-lill, Rebecca och Oscar Åberg hemma efter hovrättsdomen.

Inga-lill, Rebecca och Oscar Åberg hemma efter hovrättsdomen. Foto: Henrik Brunnsgård


Rebecca, 17, blev mobbad och utfryst i över ett år – skolan agerade inte. I går kom hovrättens dom: Nu får hon skadestånd från kommunen.

klar

Artikellänk är kopierad

Viskningar, skratt och förolämpande kommentarer om kläder och utseende tillhörde vardagen för då tolvåriga Rebecca Åberg under tiden på Kärraskolan i Göteborg. – När hon kom hem med trasiga kläder och berättade att klasskompisarna kastat sudd på henne på skoltid gick det för långt. Då ville jag inte ha kvar henne i den skolan, säger mamma Inga-Lill Åberg. Barn- och elevombudet reagerade, tog upp fallet och stämde Göteborgs kommun. De förlorade i tingsrätten men överklagade till hovrätten där de nu fått rätt. I domen kritiseras skolans brist på åtgärder. – Vi har fortfarande den inställningen att vi gjort tillräckligt när vi fått kännedom om kränkningarna, och det tycker vi fortfarande. Vad hovrätten kommit fram till har vi inga kommentarer på, säger Jan-Olov Tedfelt, rektor på Kärraskolan. När Metro möter familjen Åberg i hammocken på framsidan av huset berättar Rebecca att hon mår bättre. Hon ler och säger att hon ser fram emot att börja gymnasiet till hösten och att hon redan lärt känna nästan hela sin blivande klass. Programmet är barn och fritid. – Det är för att jag tycker om att ta hand om människor, säger Rebecca. Det är första gången ett sådant här fall avgörs i hovrätten. Familjen hoppas att domen nu kan hjälpa andra barn med samma problem och medger att hovrättens beslut gav upprättelse. – Ja, och speciellt för att de uppmärksammar sådant som skolan tycker är bagateller, säger Inga-Lill Åberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro