ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter skandalerna: Nu vill de inte heta coach

Tomas Lundin · 12 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Healing är en metod som använts av oseriösa jobbcoacher.

Healing är en metod som använts av oseriösa jobbcoacher. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

När arbetslösheten började skena sköt regeringen till miljarder för att arbetslösa skulle få hjälp av jobcoacher. Efter en rad uppmärksammade skandaler har konsulterna nu börjat kalla sig allt annat än just coach, rapporterar tidningen Chef.– Efter medias granskning av jobbcoacherna har alla som har ordet coach i sin titel fått en släng av kritiken, säger Ulrik Lork, styrelseordförande i ICF, som certifierar coacher till tidningen.När regeringen sköt till tre miljarder för att köpa coachning för arbetslösa var det många som aldrig sysslat med karriärcoachning som skyndade till. Bland annat Aftonbladet har rapporterat om att skattefinansierade coacher använt metoder som healing och hypnos och frigörande måleri. Charlotte Hågård har varit karriärrådgivare i över 20 år. Från början kallade hon sig yrkeslivs- och karriärrådgivare, men i dag för karriärcoach, en titel hon betonar inte är att förväxla med enbart coach. – För att kalla sig karriärcoach ska man vara utbildad för att hjälpa personer inom yrkeslivet, säger Charlotte Hågård.Formellt finns däremot inget som stoppar en helt outbildad person att kalla sig för varken karriärcoach eller coach. Charlotte Hågård skulle gärna se ett legitimeringssystem som kan hålla isär coacher från karriärcoacher, sålla bort oseriösa aktörer och göra det lättare för folk i behov av stöd att få hjälp.

Tills dess råds du som behöver hjälp att noggrant kolla upp vilka meriter, referenser och utbildning en karriärcoach har innan du tar kontakt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro