ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter skjutningarna i Uppsala – Linnea, 20: Pågår någon slags normalisering”

Fredrik Samuelson · 3 Nov 2018
Uppdaterad 4 Nov 2018
Området där två personer sköts på fredagskvällen i stadsdelen Gränby i Uppsala. Linnea Hylén bor i kvarteren och har hört flera skottlossningar under det knappa året hon bott där.

Området där två personer sköts på fredagskvällen i stadsdelen Gränby i Uppsala. Linnea Hylén bor i kvarteren och har hört flera skottlossningar under det knappa året hon bott där. Foto: Privat


Linnea Hylén, 20, har bott i stadsdelen Gränby i Uppsala i ett år och har redan varit med om flera skottlossningar. Senast i fredags kväll sköts en person till döds och en skadades. Det pågår någon slags normalisering”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagskvällen utbröt skottlossning – mitt i bostadsområdet i Gränby i Uppsala. En man dog och en annan skadades.

Linnea Hylén, som bor 300 meter från brottsplatsen, har fått nog. Hon berättar att hon hört flera skjutningar under det knappa år hon bott i området.

– Än en gång hörde jag att det blev oroligt och att polisbilar och ambulans kom. Flera gånger tidigare har det varit skjutningar utanför vår fastighet. Det är hemskt att säga det men vi börjar bli ganska vana vid att höra skott, men man blir lika rädd varenda gång.

”Det är lite som två världar”

De senaste månaderna har det dock varit lugnt i kvarteren.

– Vi har sagt att det varit lugnt på sistone och så drog det igång igen. Det är lite som två världar. På dagen är folk ute. Det finns en park och en lekplats dit familjer går, barn cyklar runt och skrattar och man tänker att det är ett vanligt bostadsområde. Men på kvällen känns det inte alls lika tryggt. Polisen åker ofta förbi här.

Hon berättar att flera grannar sagt att de inte skulle våga vittna mot kriminella.

– En kvinna var rädd för att gå på medborgardialoger och var rädd för att kriminella skulle finnas där och kartlägga henne. Jag har pratat med andra som är rädda för att bli hotade.

LÄS MER
En skadad i kraftig explosion i Uppsala

”Hur kan vi ha kommit till den punkten?”

Linnea Hylén, som är student men också politiskt aktiv i Centerpartiet, tycker sig se en långsam normalisering. Det handlar inte bara om skjutningar och knark, enligt henne, utan om ett samhälle som inte vågar säga ifrån.

– Det känns som om samhället i stort har börjat acceptera det grova och dödliga våldet. Hur kan vi ha kommit till den punkten? Hur kan det inte vara ett ramaskri att människor avrättas i våra bostadsområden?

– Det här händer på många ställen i Sverige men det händer ofta i områden som inte är lika attraktiva och därmed mindre prioriterade av samhället. Det känns som att vissa sitter hemma och tycker att det är okej, för det händer där i förorten men inte hos oss. Men vad skulle hända om det började skjutas i de fina villaområdena? Jag tror att det skulle bli en helt annan politisk uppslutning.

Polisen hade på lördagseftermiddagen ingen gripen för fredagens skottlossning.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro