ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter skogsbränderna – nu får deltidsbrandmän högre ersättning

David Peterson · 30 Apr 2019
Uppdaterad 30 Apr 2019
Skogsbrand i Ljusdal sommaren 2018.

Skogsbrand i Ljusdal sommaren 2018. Foto: TT


Fackförbundet Kommunal har sagt nej till flera tidigare bud från arbetsgivaren men nu är ett nytt avtal klart. "De som ställer upp när Sveriges skogar brinner får nu ett rejält lyft," säger Lenita Granlund på Kommunal.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunal kunde ställa hårda krav på arbetsgivaren på grund av de stora bränderna som härjade i Sverige förra sommaren, enligt Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal. Det förra avtalet ledde enligt Brandmännens riksförbund till att rekordmånga deltidsbrandmän slutade 2017.

– Vi är nöjda med att arbetsgivarna till slut lyssnade på oss. Jag ska säga som det är. Vårt förhandlingsläge har varit unikt bra. När det brinner i skogarna har det varit uppenbart för arbetsgivarna vilken enormt viktig grupp deltidsbrandmännen är för att Sverige ska ha en fungerande räddningstjänst. Det har gjort att vi nu får ett kollektivavtal med ersättningar långt utöver det så kallade märket på arbetsmarknaden, säger Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Mer betalt

Det nya avtalet som tecknats mellan SKL och Sobona på arbetsgivarsidan och facken BRF, Kommunal och Vision är treårigt.

Avtalet innebär bland annat att den som jobbar extra, utöver sin ordinarie beredskap, får en trettioprocentig höjning. Det motsvarar 1475 kronor extra varje vecka. Dessutom höjs beredskapsersättningen under sommarveckorna och de brandmän som jobbar vid längre utryckningar får bättre betalt.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro