ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter smällen – LHC utslaget i månader

Mia Odeh · 23 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Man står och tittar på en av de 27 ton tunga magneterna till LHC-tunneln.

Man står och tittar på en av de 27 ton tunga magneterna till LHC-tunneln. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Strax innan lunchtid i fredags small det till i LHC - världens största protonaccelerator. Men det handlade inte om någon planerad protonkollision som maskinen är avsedd för, utan om en anslutning mellan två supraledande magneter i den 27 kilometer långa tunneln.– Något hände som gjorde att det blev varmt i anslutningen mellan två magneter. Det resulterade i att helium läckte ut i tunneln, förklarar Torsten Åkesson, fysikprofessor och ordförande i forskninganläggningen Cerns styrelse.Till följd av felet i tunneln kommer den fortsatta forskningen i LHC skjutas upp i minst två månader. Det är nämligen så lång tid det tar att värma upp och kyla ner acceleratorn igen. Det kan också bli aktuellt att plocka upp den 15 meter långa och 27 ton tunga magneterna till markytan för att ordentligt undersöka vad som gått snett i dem. Men Torsten Åkesson är optimistik ändå.

– När maskinen sattes samman installerade man ungefär 40 magneter i veckan. Det visar vilken kapacitet man har, säger han.I väntan på att acceleratorn ska komma igång passar Cern på att utföra normalt underhållsarbete för att optimera tiden. De tester som kräver maskinens allra högsta prestanda blir troligtvis uppskjutna så långt fram som till april. Något nytt datum för när de första protonkollisionerna kan göras är ännu inte fastslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro