ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter sommarens extremtorka – skörden kan bli den sämsta på 60 år

Filip Joelsson · 26 Okt 2018
Uppdaterad 26 Okt 2018
Sommarens torka ser ut att få värre konsekvenser än väntat för årets sammanlagda skörd.

Sommarens torka ser ut att få värre konsekvenser än väntat för årets sammanlagda skörd. Foto: IBL


Trots larm om svag skörd efter sommarens svåra torka ser det nu ut som att situationen är ännu allvarligare än vad man tidigare trott. Enligt nya beräkningar kan skörden bli den sämsta sedan 50-talet, skriver DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Lantmännens tidigare beräkningar, som gjordes i slutet av juli, visade att årets totala skörd såg ut att landa på 4,2 miljoner ton – den lägsta siffran på 25 år.

Nu visar dock nya siffror att skörden riskerar att bli betydligt mindre än så, rapporterar DN.

De nya beräkningarna, som gjorts efter att lantmännen stämt av med ett antal lantbrukare i Sverige, visar att skörden kan sluta på så lite som 3,5 miljoner ton. Det är i så fall den lägsta siffran sedan 1959.

– Det visade sig att det inte höll. Men det är tyvärr väldigt svårt att göra de här beräkningarna, speciellt ett sådant här extremt år. Vi har inte haft så många år att jämföra med, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten vid Lantmännen lantbruk, till DN.

Ekonomiskt svårt för bönder

Sommarens varma och torra väder har fått svåra konsekvenser för många lantbrukare. I går kunde Metro berätta om en mjölkbonde utanför Östersund som gått i konkurs på grund av det höga foderpriserna.

För en del lantbrukare har skörden varit upp till 70 procent sämre än under ett normalår, vilket innebär att spannmålen måste importeras.

– Det är deppigt på många håll, samtidigt är lantbrukarkåren beundransvärd som trots oron konstaterar att man får göra det bästa av situationen och köra på igen, säger Mikael Jeppsson till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro