ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter sprängningarna i Malmö – polisen befarar ny trend

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 19 Dec 2018
Uppdaterad 19 Dec 2018
Bomb mot polishuset på Von Lingens väg i Rosengård i Malmö. Här grips två mistänkta gärningsmän Von Rosensväg 27
2018-01-17

Bomb mot polishuset på Von Lingens väg i Rosengård i Malmö. Här grips två mistänkta gärningsmän Von Rosensväg 27 2018-01-17 Foto:  HANSSON KRISTER / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Efter den senaste tidens sprängningar i Malmö följer nu polisen i Stockholm utvecklingen – för att se om det är en trend som kommer att sprida sig. "Militära sprängmedel eller handgranater är vapen som är ägnade att användas i krig och inte i ett civilt samhälle", säger polisen Fredrik Bratt.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den senaste tiden har en rad sprängningar skett i Malmö med omnejd. Så sent som i förrgår skedde två sprängningar under en och samma kväll, varav en sprängladdning detonerade i ett trapphus till ett flerfamiljshus.

– Vi har ju exempel i Malmö där man har använt sig av handgranater och av militärt sprängmedel. Men också där man använt väldigt kraftiga fyrverkerier och bangers – som i sitt sammanhang kan vara lika kraftiga som militära sprängmedel, säger polisen Fredrik Bratt, presstalesperson inom polisen i region Syd.

Med militära sprängmedel åsyftas att anordningen i generell bemärkelse kan vara mer kraftfull än till exempel en handgranat.

Ser polisen dessa brott som början på en ny trend?

– De senaste åren har vi haft en ökning med antal sprängningar, förr skedde de relativt sällan. Så, ja, säger han.

Stockholmspolisen är vaksam

Nu följer polisen på nationell nivå utvecklingen i Malmö för att se om sprängningar i övriga landet kommer att följa trenden.

Gunnar Appelgren, poliskommissarie inom Stockholmspolisen, säger till Metro att de nu tittar närmare på om våldet kommer flyttas uppåt i landet.

– I Malmö är det viktigt att hålla koll på läget. Vi ser också att trenderna brukar börja i Malmö på olika sätt – så har det varit med handgranaterna – och sedan kommer det upp till oss.

Under sommaren svepte en våg av detonerade handgranater över Malmö, och användandet av granater spred sig sedan över landet.

Försvarsmakten och polisen spelade in en video för att visa en handgranats kraft och skadeverkan.

LÄS MER
Polisens nya vapen mot skjutningarna - kampanjen "sluta skjut"

”Ägnade att användas i krig”

Varför det ökade antalet sprängningar på senare tid skett just i södra Sverige kan delvis förklaras genom inkörsporten Öresundsbron, som används för smuggling av illegala vapen. Polisen jobbar även tätt tillsammans med Tullverket för att få ner siffrorna på antalet insmugglade vapen här, enligt Fredrik Bratt.

Ofta handlar det om kriminella grupperingar som utför brott riktade mot andra kriminella grupperingar och deras byggnader och bostadsadresser. Men det är väldigt resurskrävande för polisen, enligt Fredrik Bratt.

– Militära sprängmedel eller handgranater är vapen som är ägnade att användas i krig och inte i ett civilt samhälle. Det finns inget civilt användningsområde för den typen av varor, säger han och fortsätter:

– Det är allvarligt våld som använts här, och skulle en utomstående person gå förbi eller liknande så är det väldigt allvarligt. Man utsätter tredje part när man gör detta.

Försvaret bistår

Även Försvarsmakten bistår polisen när det handlar om sprängningar. Christian Schmidt är major och operationschef på Swedec, Totalförsvarets ammunition- och minröjningscentrum i Eksjö, och berättar att de lämnar information till polisen på varje vecka. Det är ett samarbete som Försvarsmakten haft med polisen sedan flera år tillbaka, men han vill inte gå på om eller hur de bistår polisen i specifika fall.

– Vi som Sveriges kompetenscentrum stödjer Nationella bombskyddet inom polisen när de begär det. Vi ger dem information kring explosiva objekt som hittas i samhället, och Swedec utbildar Nationella bombskyddets bombtekniker. Just nu lämnar vi ett omfattande stöd med anledning av den nationella explosivämnesamnestin som pågår, säger Christian Schmidt.

På grund av den ökade användningen av just handgranater i landet, har Försvarsmakten tillsammans med polisen och andra myndigheter tagit fram en film för att åskådliggöra för gemene man hur farlig en handgranat egentligen är.

– Det är många sådana här händelser som vi har bekymmer med i samhället. Jag tycker det är absurt att vapen framtagna för krig används i kriminellakretsar. Vi hoppas att vårt stöd till och samarbete med polisen bidrar till att stoppa den här utvecklingen.

Christian Schmidt är major och operationschef på Swedec, Totalförsvarets ammunition- och minröjningscentrum i Eksjö. Foto: Försvarsmakten
Christian Schmidt är major och operationschef på Swedec, Totalförsvarets ammunition- och minröjningscentrum i Eksjö. Foto: Försvarsmakten
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro