ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter stormens framfart - byggställning har rasat samman

TT · 4 Dec 2015
Uppdaterad 4 Dec 2015
En byggställning har rasat efter stormens framfart.

En byggställning har rasat efter stormens framfart. Foto: TT


Efter att stormen har dragit in över Sverige har en byggställning ramlat ihop och flera personer har ingen ström.

klar

Artikellänk är kopierad

Stormen Helga har dragit vidare till Östergötland. Flera tusen hushåll är strömlösa och polisen råder allmänheten att vara försiktig.

Eon har nära 3 000 strömlösa kunder i Östergötland, Vattenfall 5 600 och Tekniska verken har tio större avbrott.

Det jobbas för fullt med att få bort träd som fallit över vägarna i länet, enligt polisens radiooperatör Håkan Glimsjö. Bilister råds att ta det försiktigt.

- Det är många träd som blåser ner. Det har varit en del problem med lastbilar som tappat delar av flak på Motalabron. De har tappat ställningar till presenningar på flaken. Men nu är det öppnat igen.

Orkanstyrka

Vid väderstationerna på öarna Måseskär och Väderöarna utanför Bohuskusten har orkanstyrka uppmätts på Helgas byvindar. Måseskär har haft byvindar på 37,9 meter per sekund och på Väderöarna har vindhastigheten nått 35 meter per sekund. För att klassas som orkan krävs dock att även medelvinden ligger på över 32 meter per sekund.

- På havet är det i första hand medelvinden vi varnar för, och den har legat som mest på över 29 meter per sekund, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

På land är byvinden, som oftast blir kraftigare än medelvinden, ett större problem.

- Och in över land har vi inte kommit upp i de vindhastigheterna än, säger Sandra Andersson.

Drar österut

Tågtrafiken i västra Sverige började redan under förmiddagen att dras med störningar till följd av Helga. Trafiken mellan Uddevalla och Strömstad är avstängd åtminstone fram till i eftermiddag, enligt Trafikverket.

Även på vägarna har det varit problem och träd har blåst ner på flera håll i Västra Götaland. Trafiken över både Uddevallabron och Älvsborgsbron har stängts av.

Helga som drabbar Östergötland drar sig sedan bort mot Finland och vidare österut. Men blåsigt kommer det att fortsätta vara även efter Helga.

- De kraftigaste vindarna kommer att avta i väster, men det kommer att fortsätta med hårda till mycket hårda vindar i Götaland och även vissa delar av Svealand. Vi är i ett läge just nu där det är blåsigt i stora delar av landet, säger Sandra Andersson på SMHI.

Andra effekter av ovädret är bland annat att högstadieeleverna i Kvarnbyskolan i Mölndal fick gå hem. Anledningen är att man inte vill riskera att en byggställning som är uppsatt vid skolan rasar. I Göteborg rasade en byggställning samman till följd av stormen. På flera ställen i Västra Götalands län har den hårda vinden också orsakat strömavbrott.

Nederbörd i norr

Klass 2-varningar har utfärdats för Västra Götaland, Östergötland och Örebro län, med stormbyar på mellan 25 och 30 meter per sekund. Det innebär risk för kringflygande föremål och skador på byggnader samt risk för trafik- och telefonistörningar.

På Skagerrak och Kattegatt väntas storm med medelvindar på över 25 meter per sekund, vilket innebär problem för sjöfarten.

Lågtrycket medför också nederbörd, framförallt i norra Svealand och vidare upp över Norrland, där det kan bli snöfall.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro