ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter storsatsning – färre brott klaras upp

Stefan Wahlberg · 25 Okt 2012
Uppdaterad 25 Okt 2012
Efter storsatsning – färre brott klaras upp

Efter storsatsning – färre brott klaras upp


Efter svidande kritik från regeringen lovade rikspolischefen Bengt Svenson i början av året att en ny storsatsning på vardagsbrottsligheten skulle leda till en rejäl uppryckning. När nu två tredjedelar av året har gått så har Metro sammanställt siffror som visar att det under de första nio månaderna har gått ännu sämre än tidigare år. På kartan kan du se hur stor andel av vardagsbrotten som redovisas till åklagare från polisen i ditt län och hur lång utredningstiden är.

klar

Artikellänk är kopierad

I maj 2009 tröttnade regeringen på polisens kräftgång när det gäller vardagsbrottsligheten. Rikspolischefen Bengt Svenson fick tillsammans med riksåklagaren och chefen för Domstolsverket i uppdrag att hitta lösningar på problemet. En statlig utredning på 229 sidor redovisades ett år senare.

I januari i år så skrev rikspolischefen Bengt Svenson en ledare i tidningen Svensk Polis med rubriken ”Ett historiskt år har börjat”. Där utlovade han att ”satsningen mot mängd- och seriebrott nu drar i gång för fullt” och att svensk polis skulle ”satsa allt tuffare mot vaneförbrytare”.

Metro har via Rikspolisstyrelsen tagit fram siffror som visar hur läget ser ut nu när årets nio första månader har gått – hur stor andel av de anmälda vardagsbrotten som till slut redovisas från polisen till åklagare. 

Vi har då tagit bort de så kallade ”självuppklarande brotten” – alltså till exempel trafikbrott och snatterier där det i princip alltid finns en misstänkt person redan när en anmälan upprättas. 

När det gäller andelen utredningar som redovisas till åklagare från polisen så har siffran successivt sjunkit sedan det år då mängdbrottsutredningen presenterades – från 7,9 procent för år 2010, till 7,6 procent för år 2011 till 7,1 procent för i år. Av dessa utredningar leder i genomsnitt 80 procent till att en gärningsman till slut lagförs via åtal eller böter i form av ett strafföreläggande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro