ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter succén – nu får "Godnattsagor för rebelltjejer" en uppföljare

Gustaf Larsson · 26 Mar 2018
Uppdaterad 26 Mar 2018
Beyonce är en av kvinnorna som Elena Favilli och Francesca Cavallo har porträtterat.

Beyonce är en av kvinnorna som Elena Favilli och Francesca Cavallo har porträtterat. Foto: Pressbild


Barn- och ungdomsboken "Godnattsagor för rebelltjejer" blev en succé världen över. I maj kommer uppföljaren på samma tema. "Vi ville skapa någonting som kunde visa unga tjejer exempel på kvinnlig styrka", säger författaren Elena Favilli till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Till skillnad från sagor där prinsen får sin prinsessa skildrar ”Godnattsagor för rebelltjejer” kvinnor som genom sitt driv skapat sina egna förutsättningar. Den första boken släpptes i fjol och har på kort tid seglat upp till en av världens mest kända ungdomsböcker. Nu kommer uppföljaren.

– För oss är det viktigt att få in en kvinnlig representation av talang i alla olika sektorer. Genom att berätta om astronauter, kockar, trombonister och alla möjliga yrken får våra läsare en bred och representativ bild av kvinnors skapande, säger Elena Favilli, som har skrivit boken tillsammans med författarkollegan Francesca Cavallo.

Yoko Ono och Audrey Hepbruns historier berättas i ”Godnattsagor för rebelltjejer”. Foto: Illustration från boken.
Yoko Ono och Audrey Hepbruns historier berättas i ”Godnattsagor för rebelltjejer”. Foto: Illustration från boken.

När Favilli började arbeta som journalist upptäckte hon att hennes bransch i högre utsträckning representeras av män snarare än kvinnor.

– Vi ville skapa någonting som kunde visa unga tjejer exempel på kvinnlig styrka, motivation och ge mer kvinnlig representation till litteraturen. Det här projektet är sprunget ur en personlig passion för kvinnlig styrka och jämlikhet. Men även smärta på ett sätt, genom all sexism vi genom åren har fått utstå.

Boken, som har översatts till 42 språk, riktar sig mot barn och unga som på ett lättläst sätt får tillgång till kvinnliga förebilder. En av de historier som har gjort störst avtryck på Elena Favilli själv är den om operasångaren Maria Callas.

– Trots sin otroliga talang hade hon ett tufft liv. Hon var blyg, klumpig och hade ett svagt självförtroende. Hon kämpade så otroligt mycket innan hon slog igenom, men när hon väl blev känd fortsatte turbulensen. Hon var väldigt strikt och hård mot sig själv, sällan nöjd med sina framföranden.

Förutom Maria Callas återfinns berättelser från bland andra Elizabeth I, Serena Williams och Michelle Obama i böckerna. Men ännu viktigare, enligt författarna, mer okända kvinnor som genom små medel uppnått stordåd.

– Det finns mängder av otroliga kvinnor vars berättelser har blivit bortglömda i historien. Vi har även riktat ljuset mot unga kvinnor som inte är så kända, men som gör otroliga saker på samtliga plan.

Elana Favilli säger att efter den första boken, som innehöll 100 berättelser, suktade läsarna efter mer. Därför har nu författarduon släppt en podcast, så att berättelserna ska få ta ännu mer plats.

– I podcasten har vi valt ut elva berättelser från elva kvinnor som berättas i ett längre och mer utförligt format, tonsatt av musik. Det ger oss ny möjlighet att kommunicera med vår publik och ge dem tillgång till historierna i ett längre format.

Wek Alek och Oprah Winfrey. Foto: Illustration från boken.
Wek Alek och Oprah Winfrey. Foto: Illustration från boken.

Två svenska personer finns representerade i böckerna. I den första Astrid Lindgren och i den andra, ännu inte släppta, Drottning Kristina. Elena Favilli kan känna igen sig i Astrid Lindgrens självständighet eftersom att hon själv är uppvuxen på landsbygden.

– Vi läste Pippi Långstrump som barn, men jag visste inte mycket om hennes liv och barndom, hur hon bodde på en farm med flera syskon och massa djur. Utifrån mina förutsättningar kan jag känna igen mig mycket i Astrid. Jag var ett väldigt självständigt barn, precis som hon.

pil
Om författarna

• Elena Favilli är journalist och medieentreprenör.

• Francesca Cavallo är regissör och författare – det här är hennes åttonde barnbok.

• Båda författarna är från Italien, men bor numera i Los Angeles i USA.

• I maj släpps deras bok “Godnattsagor för rebelltjejer vol. 2” på svenska.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro