ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter succén – nu vill hela världen viralgranska

Tomas Lundin · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014
Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner tog emot Stora Journalistpriset. Nu inspireras andra att viralgranska.

Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner tog emot Stora Journalistpriset. Nu inspireras andra att viralgranska. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den fransk-kanadensiska viralgranskaren.
Den fransk-kanadensiska viralgranskaren.
Och den finska.
Och den finska.

Metros succésatsning Viralgranskaren lämnar ringar på vattnet. Nu har andra länder inspirerats och startat sina egna viralgranskare. JussiPullinenviralgranskare– Vi startade i dag och har fått mycket positiva reaktioner från läsarna, säger som startat en finsk .

I November tog Metros Jack Werner, Åsa Larsson och Linnéa Jonjons emot Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för sitt arbete med Viralgranskaren. Juryns motivering löd "För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen."

Den metoden har nu börjat sprida sig till andra länder. Metros systertidning i Kanada har startat en viralgranskare på franska

– Det avslöjas en del fejknyheter på olika sidor men det mesta är på engelska, säger Jeff Yates, Quebecs viralgranskare. 

Hans första granskning var att ta hål på ryktena om att hundtränaren Cesar Millan var död, något som även svenska Viralgranskaren gjort.

– Den exploderade och blev den mest lästa artikeln det dygnet.

På något närmare håll har finska Nyt, en del av dagstidningen Helsingin Sanomat, startat sin viralgranskare Viraalivahdin. När Jussi Pullinen var på besök i Stockholm i höstas läste han om Viralgranskaren i Metro och blev inspirerad att starta en på finska.

– Vi startade i dag och har fått hundratals positiva reaktioner.

Framförallt är det unga läsare som tycker att det är en journalistik som tilltalar dem, berättar han. 

– En person som sprider en länk kan nå väldigt många, därför är det här viktigt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro