ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter terrorattacken – ytterligare 15 döda i Sri Lanka

Jesper Lindqvist · 27 Apr 2019
Uppdaterad 27 Apr 2019
15 personer omkom i samband med att polisen genomförde en razzia mot ett tillhåll för islamister i Sri Lanka.

15 personer omkom i samband med att polisen genomförde en razzia mot ett tillhåll för islamister i Sri Lanka. Foto: Manish Swarup/TT


Under fredagen utbröt skottlossning mellan polis och misstänkta islamister i Sri Lanka. Enligt Reuters omkom 15 personer, däribland sex barn, efter att tre självmordsbombare sprängt sig själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Läget i Sri Lanka har varit spänt sedan den omfattande terrorattacken under påskhelgen förra veckan. Hotell och kyrkor attackerades av självmordsbombare och 250 personer omkom.

Under fredagen ägde ytterligare oroligheter rum i samband med att polisen genomförde en razzia mot ett tillhåll för misstänkta islamister i staden Sainthamaruthu. Skottlossning utbröt och 15 personer omkom, sex av dessa var barn.

Enligt Reuters meddelade polisen i Sri Lanka att tre självmordsbombare detonerat sina sprängladdningar i samband med polisens tillslag.

76 personer har gripits

De misstänkta terroristerna som omkom i samband med skottlossningen ska enligt polisen sannolikt ha varit medlemmar av den lokala islamistiska organisationen National Towheed Jama’at (NJT). Enligt Reuters misstänks gruppen ha legat bakom attacken under påskhelgen.

På platsen kunde polisen hitta omfattande mängder material som används vid tillverkning av bomber, däribland en speciell form av dynamit samt metallkulor.

Tillslaget under fredagen var en del av en större insats där den lankesiska polisen eftersöker 140 personer som man misstänker har kopplingar till IS, terrorgruppen som har tagit på sig ansvaret för självmordsbombningarna. Under den senaste veckan har sammanlagt 76 personer gripits enligt Reuters.

Muslimer flyr sina hem

Sri Lankas regering varnar nu för såväl uppföljande attacker som hämndattacker mot landets muslimska minoritet. Under fredagen uppmanades landets muslimer att inte närvara vid fredagsbönen för att istället be hemma, på grund av risken för hämndaktioner.

Enligt Reuters har den rädslan fått ett antal personer, i områden där majoriteten är muslimer, att fly sina hem under den senaste veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro