ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter turerna – här är städerna som fortfarande kan få OS 2026

Filip Joelsson · 7 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Calgary, Milano och Stockholm är fortfarande med i spelet om att vara värd för de olympiska vinterspelen 2026.

Calgary, Milano och Stockholm är fortfarande med i spelet om att vara värd för de olympiska vinterspelen 2026. Foto: IBL/Pixabay


Turerna har varit många och komplicerade kring vilken ort som kommer att stå värd för de olympiska vinterspelen 2026. Stockholm, Calgary och Milano/Cortina återstår från de tidigare kandidaterna, men samtliga saknar än så länge statligt stöd. Och nu har en joker kastat sig in i leken.

klar

Artikellänk är kopierad

Schweiziska Sion, japanska Sapporo, österrikiska Graz och turkiska Erzerum. Samtliga har valt att hoppa av kandidaturen för vinter-OS 2026, eller fallit bort vid Internationella olympiska kommitténs (IOK) gallringar. Nu återstår endast en handfull kandidater, men även bland dessa råder fortfarande stor ovisshet. Metro reder ut läget i urvalsprocessen.

Dowtown Calgary. Foto: IBL.
Dowtown Calgary. Foto: IBL.

Calgary

Staden har redan varit värd för ett vinter-OS (1988) men har ännu inte gett upp hoppet om att arrangera sportfesten en gång till. Detta trots att Kanadas olympiska kommitté själva dödförklarat kandidaturen till vinter-OS 2026, och uppmanat politikerna i Calgary att dra sig ur.

I förra veckan röstade kommunfullmäktige i Calgary ”nej” på frågan om att dra sig ur kandidaturen, och den 13 november kommer man låta stadens invånare själva rösta om frågan i en OS-folkomröstning.

Kruxet värdstaden har att ta ställning till är huvudsakligen att få ihop finansieringen. För även om staden skulle kunna återanvända en del av arenorna och anläggningarna som byggdes inför vinter-OS 1988 gör beräkningar gällande att ytterligare 5,23 miljarder kanadensiska dollar (ungefär 36 miljarder kronor) behövs för att OS ska kunna bli verklighet igen.

Milano har ansökt om att få dela värdskapet med Cortina d’ampezzo. Foto: Pixabay.
Milano har ansökt om att få dela värdskapet med Cortina d’ampezzo. Foto: Pixabay.

Milano/Cortina d’Ampezzo

Den initiala planen i den italienska OS-ansökan innefattade ett delat värdskap mellan Turin (som hade vinter-OS 2006), Milano och Cortina d’Ampezzo. Men i oktober meddelade den olympiska kommittén i landet att man valt att gå vidare med en ansökan utan Turin efter oenigheter om ”ledarskap”. Beslutet togs inte emot väl av Turins Borgmästare Chiara Appendino.

– De kommer att vara tvungna att bygga anläggningar där det inte finns några. Turin var det billigaste alternativet och den som tagit det här beslutet måste förklara sig för landet, sade hon vid en presskonferens i början av oktober.

Italiens regering står bakom ansökan, men tänker däremot inte gå in med någon statlig ekonomisk garanti. Allt måste kunna finansieras utan pengar från statligt håll, vilket gör att det fortfarande råder osäkerhet kring kandidaturen.

Stockholm är fortfarande med i spelet om OS 2026, även om intresset från politiskt håll tycks vara svalt i nuläget. Foto: Pixabay.
Stockholm är fortfarande med i spelet om OS 2026, även om intresset från politiskt håll tycks vara svalt i nuläget. Foto: Pixabay.

Stockholm

Sveriges kandidatur präglas av ett ”ekonomiskt hållbart” vinter-OS där tanken är att bygga så lite som möjligt, för att i stället använda redan befintliga anläggningar i största möjliga mån.

De alpina tävlingarna förläggs till Åre, backhoppning till Falun, och arenasporter som ishockey och konståkning i Globen respektive Tele 2 arena, är det tänkt. Invigningen skulle hållas på Friends, och så vidare.

Bob och rodel kommer att förläggas till Sigulda i Lettland, där banorna redan finns.

Samtidigt kommer IOK skjuta till mer pengar än någonsin tidigare, är det sagt. Minst 8,8 miljarder kronor, hävdar Sveriges olympiska kommitté (SOK), som i och med detta menar att den ekonomiska kalkylen garanterar att Sverige gå plus på ett OS.

Intresset är dock svalt från politiskt håll, åtminstone i Stockholm. När den nya majoriteten i Stockholms stad tillträdde stängde man dörren till en OS-ansökan, med motiveringen att det saknas underlag för att kunna gå vidare med en ansökan.

Det faktum att Sverige är mitt upp i en utdragen regeringsbildning gör det också svårt att hinna fram till några övergripande beslut innan den 11 januari 2019 – sista datumet för att lämna in en ansökan med statlig säkerhetsgaranti.

Buenos Aires har sent kastat sig in i leken och undersöker nu möjligheten att arrangera OS. Foto: Pixabay.
Buenos Aires har sent kastat sig in i leken och undersöker nu möjligheten att arrangera OS. Foto: Pixabay.

Buenos Aires/Ushuaia (joker)

De tre övriga kandidaternas vacklande när det kommer till Vinter-OS 2026 har fått Argentina att plötsligt ge sig in i leken.

”Den argentinska OS-kommittén undersöker möjligheten av ett delat värdskap mellan städerna Buenos Aires och Ushuaia för vinter-OS 2026”, skrev kommittén i ett pressmeddelande som skickades ut i förra veckan.

Om vinter-OS hålls i Argentina är tanken att huvudstaden Buenos Aires arrangerar sporterna på is, medan Ushuaia, en av världens sydligaste städer, får uppdraget att styra upp Alpina tävlingar och sporter på snö.

Skulle Buenos Aires och Ushuaia få i uppdrag att arrangera vinter-OS 2026 så blir det första gången mästerskapet hålls söder om ekvatorn.

Mycket talar dock emot möjligheten för Buenos Aires/Ushuaia som OS-värd. IOK har ännu inte godkänt kandidaten, och för att det överhuvudtaget ska vara möjligt måste IOK ändra i sina regelverk, eftersom ansökningstiden redan passerat.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro