ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter turerna i Sölvesborg – nu avgår kulturchefen

Jesper Lindqvist · 24 Okt 2019
Uppdaterad 24 Okt 2019
Sölvesborgs kulturchef, Sofia Lenninger.

Foto: Veronica Johansson/SVD/TT


Kulturchefen i Sölvesborg, Sofia Lenninger, väljer att lämna sitt uppdrag i kommunen. Detta på grund av att arbetsgivaren ska ha ”förlorat förtroendet” för henne. ”Det går ju inte att leda en verksamhet hos en arbetsgivare som inte vill ha mig, säger hon till SVT”

klar

Artikellänk är kopierad

Turerna i Sölvesborg har varit många sedan det så kallade Samstyret tog över makten i samband med fjolårets val. Nu styrs kommunen av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

Det senaste året har bland annat kantats av beslut om tiggeriförbud och ledande politiker som tvingats avgå efter att ha publicerat kontroversiella bilder på sociala medier. I september röstade även kommunfullmäktige igenom att man framöver ska prioritera inköp av klassisk och tidlös konst, för att genom detta undvika inköp av ”utmanande samtidskonst”.

LÄS MER
Efter "gruppsexbilden" – nu avgår även Moderaternas Emilie Pilthammar

Detta fick kommunens kulturchef, Sofia Lenninger, att reagera. Enligt henne hade kommunen under hennes tio år som anställd inte gjort några konstinköp som skulle kunna anses vara utmanande.

Och nu lämnar alltså Sofia Lenninger sitt uppdrag som kulturchef.

– Bakgrunden till beslutet är att vi har skilda syner på chefskapets roll och uppdrag i det förändringsarbete vi genomgår just nu. Detta påverkar förtroendet från arbetsgivaren. Vi har därför slutit en överenskommelse tillsammans med Sofia som innebär att hon avslutar sin anställning, säger kommunchef Lars Ericsson i ett pressmeddelande.

”Det har varit viktigt att föra fram fakta”

Själv menar Sofia Lenninger att det har varit en märklig tid när kommunens kulturfrågor fått nationellt genomslag på ett sätt hon aldrig varit med om innan.

– Diskussionen har ju handlat om att vi har köpt in utmanande samtidskonst i Sölvesborg och det har vi inte gjort. Det har varit viktigt för mig att föra fram den faktan, säger hon till SVT.

LÄS MER
Moderatens stöd till Peter Lundgren: "Varför är det ett problem?"

Lenninger menar att hon själv inte har fått veta vad exakt det är som har fått arbetsgivaren, Sölvesborgs kommun, att tappa förtroendet för henne. Kommunchefen Lars Ericsson vill, enligt TT, heller inte kommentera bakgrunden till att parterna nu går skilda vägar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro